Πίτσα πεπερόνι στο Διάστημα

Πίτσα πεπερόνι στο Διάστημα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κούρσα του Διαστήματος είναι γεμάτη διάσημες πρωτιές. Ο πρώτος δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, ο πρώτος αστροναύτης που περπάτησε στη Σελήνη και πάει λέγοντας. Μέσα σε αυτές υπάρχει και μια πρωτιά που πέρασε στα ψιλά: O Αμερικανός Τζον Γκλεν που ταξίδεψε με το «Friendship 7» της NASA στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος «Ερμής» («Mercury») και στις 2 Φεβρουαρίου 1962 έγινε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης ο οποίος μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καταγράφηκε όμως και ως ο πρώτος άνθρωπος που έφαγε στο Διάστημα.

Η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα και πραγματοποίησε τρεις περιφορές γύρω από τη Γη προτού προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στις Μπαχάμες. Οι επιστήμονες της NASA του είχαν ετοιμάσει ένα… κολατσιό για το ταξίδι του. Με δεδομένο βέβαια ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν γνωστό εάν η κατάποση και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών ήταν εφικτή σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, ο Γκλεν έπαιξε και λίγο το πειραματόζωο. Ηπιε πολτό μήλου και νερό στο οποίο είχαν διαλυθεί δισκία ξυλόζης (κατηγορία σακχάρων) αποδεικνύοντας έτσι ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταπιούν και να χωνέψουν στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Mέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, τα εδέσματα που προορίζονταν για τους αστροναύτες ήταν πολύ συγκεκριμένα: κυρίως πολτοποιημένα τρόφιμα σε αλουμινένιες συσκευασίες με ειδικό καλαμάκι. Δεν υπήρχε ποικιλία, ούτε φυσικά και νοστιμιά. Οσο όμως ο άνθρωπος «πατούσε» πιο στέρεα στο Διάστημα και κατακτούσε γνώση, τόσο εξελισσόταν και η κουζίνα του Διαστήματος. Σήμερα οι αστροναύτες τρώνε πολύ καλύτερα –και του πουλιού το γάλα θα λέγαμε–, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία και γκάμα τροφίμων.

Πρόσφατα ένας Ιταλός αστροναύτης αποφάσισε πως το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού χρειαζόταν ένα ευχάριστο διάλειμμα κι έτσι μαζί με τους συναδέλφους του ξεκίνησε να φτιάχνει το παραδοσιακό φαγητό της χώρας του: πίτσα. Σε έτοιμη ζύμη άπλωσε σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, σαλάμι, ελιές και οι πίτσες ήταν έτοιμες. Προτού τις απολαύσουν μάλιστα οι αστροναύτες έπαιξαν και λίγο φρίσμπι – είναι πολύ αστείο το σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube. Πάντως το συγκεκριμένο ευχάριστο διάλειμμα μου γέννησε και μια απορία. Τι δίαιτα του αστροναύτη είναι αυτή, όταν μπορείς και τρως πίτσες;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή