Παράθυρο από Μέρκελ για μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον

Παράθυρο από Μέρκελ για μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χαραμάδα για επανεξέταση στο μέλλον των συμφωνηθέντων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο θέμα του χρέους, που περιλαμβάνουν και τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, άφησε χθες ανοιχτή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στην καθιερωμένη της θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση, όπως είπε, ότι η πολιτική του νέου Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενισχύσει την ανάπτυξη, αλλά τόνισε ότι πρώτα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει και πώς θα το κάνει και στη συνέχεια να ληφθούν ενδεχομένως αποφάσεις σε επίπεδο Eurogroup. Σίγουρα ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν «εκπτώσεις» επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στη δική μου κομματική οικογένεια», είπε, «και γι’ αυτό τον γνωρίζω ήδη εδώ και καιρό και ξέρω πως όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις έχει ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική μου πεποίθηση είναι ότι αυτό θα φέρει καλές δυνατότητες για περισσότερη ανάπτυξη και απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνάμεων στην Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να δούμε πώς θα είναι η εξέλιξη –είναι πολύ θετικό το ότι η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει ένα ομόλογο στις αγορές, το οποίο αξιολογήθηκε πολύ καλά– και οι υπόλοιπες συζητήσεις πρέπει να γίνουν με το Eurogroup και την Επιτροπή. Αλλά σίγουρα πρέπει πρώτα να δούμε τι θα κάνει και πώς θα το κάνει. Το Eurogroup είπε ότι δεν θα υπάρξει τώρα άμεσα κάποια έκπτωση επειδή υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης. Τώρα, ας δούμε τις περαιτέρω εξελίξεις», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση επιθυμεί τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά ενόψει των αντιρρήσεων των δανειστών και της απόφασής της να κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη τους, αποφάσισε να τηρήσει τον στόχο, τουλάχιστον για το 2019 και το 2020. Σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) την περασμένη εβδομάδα. Ευελπιστεί, πάντως, το οικονομικό επιτελείο ότι τα αποτελέσματα που θα πετύχει η κυβέρνηση στο πεδίο της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει τη μείωση του στόχου για το 2021 και 2022. Ετσι, η χθεσινή δήλωση Μέρκελ ότι θα περιμένουμε να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει τη σημασία της.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στη συνεργασία της με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η συνεργασία τους ήταν πολύ καλή παρά τις πολιτικές τους διαφορές, γιατί βασίστηκε στην εμπιστοσύνη, η οποία δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Θεωρώ πολύ σημαντικό, εξήγησε, στο πλαίσιο της συνεργασίας, να φέρεται κανείς ανοιχτά, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, ακόμη κι αν οι απόψεις των δύο πλευρών είναι διαφορετικές. «Αυτό», είπε, «δημιούργησε μια βάση εμπιστοσύνης, η οποία δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση από καμία πλευρά, ούτε από εκείνον ούτε από εμένα. Και αυτή η εμπιστοσύνη μάς συνόδευσε μέσα από πάρα πολύ δύσκολες νυχτερινές συνεδριάσεις», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή