Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Μέσα στον Αύγουστο θα έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος και το φορολογικό

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Μέσα στον Αύγουστο θα έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος και το φορολογικό

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πρόβλημα δεν είναι στο κράτος, το κράτος υπάρχει και λειτουργεί αλλά ο κάθε υπηρεσιακός παράγοντας ζητεί μια καθοδήγηση από τους ηγέτες τους, αυτοί δίνουν το παράδειγμα και την κατεύθυνση. Αυτό κάναμε στη Χαλκιδική, αυτό κάναμε και χθες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μια ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. 

«Ο πρωθυπουργός ήταν στο γραφείο του την ώρα του σεισμού και επικοινώνησε αμέσως με τον κ. Χρυσοχοϊδη και με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας τον κ. Χαρδαλιά που είχαν ήδη ξεκινήσει για να μεταβούν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής και μετά επικοινώνησε με όλους τους άλλους υπουργούς τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας τον κ. Στεφανή, με τον υπουργό Υποδομών, Ενέργειας και Ναυτιλίας αλλά και την αρμόδια υπουργό κ. Μενδώνη για να ενημερωθεί για τους αρχαιολογικούς χώρους και τους τουρίστες», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας. 

«Η ψυχραιμία ήταν ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να διέπει όλους μας σε αυτές τις περιπτώσεις», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη σειρά νομοσχεδίων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση λέγοντας πως θα κατατεθεί πρώτα το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός για το φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος είναι αυτά τα δύο νομοσχέδια να είναι σε λειτουργία μέσα στον Αύγουστο. 

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι δανειστές δεν εκφράζουν αντίρρηση για  το φορολογικό, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση αυτό δεν είναι απλώς ένα νομοσχέδιο που μειώνει συντελεστές αλλά είναι μεταρρυθμιστική τομή.

Όπως εξήγησε το σχέδιο για την φορολογία είναι η μείωση συντελεστών σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη δέσμευση για μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον δεύτερο και θα αφορά και τον κύριο φόρο και τον συμπληρωματικό. Όπως εξήγησε το σχέδιο για την φορολογία είναι η μείωση συντελεστών σταδιακά σε βάθος τετραετίας, είπε ότι θα διατηρηθεί το αφορολόγητο και θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης με εντοπισμό της φορολογητέας ύλης. Με ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικά τιμολόγια και έκπτωση στον ΦΠΑ καθώς και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να διευρυνθεί η φορολογική βάση, είπε ο κ. Πέτσας. Δίνουμε κίνητρο για έκπτωση φόρου 40% για έξοδα επισκευής σπιτιού, και έτσι αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα, και διευρύνουμε την φορολογητέα ύλη, είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε ότι το αφορολόγητο θα μείνει στα ίδια επίπεδα και θα αυξάνεται για κάθε παιδί που αποκτά μία οικογένεια.

Το σχέδιο της ΝΔ κοστολογείται συνολικά σε 6 δισ., είπε ο κ. Πέτσας. Θα σταματήσουμε την υπερφορολόγηση ανέφερε και συμπλήρωσε πως «δεν θέλουμε 3,5 δισ. υπερπλεόνασμα, όπως είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση» ενώ σημείωσε ότι τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από μείωση δαπανών -από κάτω προς τα πάνω-στο Δημόσιο. Τόνισε πάντως πως θα προχωρήσουν οι προσλήψεις στην Υγεία και στην ΕΛΑΣ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Είπε ότι η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα βελτιωθεί και πρόσθεσε πως οι 120 δόσεις είναι ρύθμιση που επιβάλλεται για την ιδιωτική οικονομία, για να δουλέψει η οικονομία, γι΄ αυτό και σκοπός είναι να εφαρμοστεί και στις επιχειρήσεις. Τόνισε πως στόχος είναι να μειωθεί το επιτόκιο στο 3% από το 5%.

«Εφόσον δείξουμε δείγματα γραφής οι δανειστές θα αποφασίσουν μείωση στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε και προσέθσε πως η μείωση των πλεονασμάτων θα συζητηθεί με την κ. Μέρκελ στη συνάντηση που θα έχει στις 25 Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την εγκληματικότητα εντός πανεπιστημιακών χώρων εξέφρασε την άποψη πως τα πανεπιστήμια θα γίνουν ξανά όπως πρέπει να είναι όλοι οι δημόσιοι χώροι με την αστυνομία να μπορεί να παρεμβαίνει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή