Πιστοί στο κάλεσμα του Αιγαίου

Πιστοί στο κάλεσμα του Αιγαίου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η, κατά τον Καβάφη, κρυφή φωνή της θάλασσας κάλεσε και φέτος ιστιοπλόους από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να «τρέξουν» στο φημισμένο Ράλλυ του Αιγαίου Πελάγους. Χθες το απόγευμα, 19 σκάφη με ανταγωνιστικά πληρώματα άνοιξαν πανιά και θα αναδείξουν μέχρι και στην παραμεθόριο την ελληνική ναυτοσύνη, αλλά θα μεταφέρουν και το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσές μας» στα νησιά-σταθμούς του αγώνα, την Αστυπάλαια και τη Μήλο, όπου, μαζί με τη βοήθεια της Helmepa, οι αγωνιζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συμβολικούς καθαρισμούς ακτών.

Το Ράλλυ Αιγαίου άνοιξε για 56η χρονιά πανιά. Με καπεταναίους που πλησιάζουν τον έναν αιώνα ζωής, με νέα ταλαντούχα παιδιά, με ολυμπιονίκες και με τους «ανοιχτοθαλασσίτες», αυτούς που μυήθηκαν στην τέχνη των ιστίων σε μεγάλη ηλικία και αποτελούν την «ψυχή» των διοργανώσεων ανοικτής θαλάσσης. Ολοι αυτοί, σαν κομμάτι μεγάλου παζλ, για άλλη μία χρονιά, δήλωσαν «παρών» σε μια διοργάνωση που η οικονομική κρίση έχει μειώσει τις συμμετοχές κατά, τουλάχιστον, 1/3.

«Αποφάσισα να πουλήσω το σκάφος. Εχω δύο παιδιά να σπουδάσω, δεν γινόταν διαφορετικά. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσω να αποκτήσω και πάλι», δήλωσε στην «Κ» ο περυσινός νικητής της διοργάνωσης Νικόλας Φωτίου, κυβερνήτης του «Chiara – Jason». Ο κ. Φωτίου όμως βρίσκεται στη ρότα και της φετινής διοργάνωσης.

Οι κ. Λιβάς και Λάζος, κυβερνήτες του «Optimum 3», το οποίο, επίσης, είναι προς πώληση, ζήτησαν από τον μέχρι πέρυσι εκ των βασικών τους αντιπάλων να «τρέξει» μαζί τους. Ηξεραν ότι τον καλούσε και αυτόν η… φωνή της θάλασσας.

Η ιστορική διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης, που ξεκίνησε το 1963 διότι κάποιοι ιστιοπλόοι θέλησαν να εξερευνήσουν… αγωνιστικά το Αιγαίο, διαθέτει φανατικούς φίλους. Είναι όλοι αυτοί που στο τέλος ενός αγώνα, αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες του ανυπότακτου Αιγαίου, θα ορκιστούν ότι δεν θα ξανατρέξουν και ύστερα από ελάχιστους μήνες θα αρχίσουν να «αρματώνουν» το σκάφος για τον επόμενο. Είναι ο Στέλιος Μπόνας, με τις ολυμπιακές συμμετοχές και τα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις, ο οποίος σε ηλικία 90 ετών θα πιάσει και πάλι το τιμόνι του «Alter Ego» στα χέρια του και θα χαράξει ρότα στα 400 μίλια. Είναι ο 89χρονος ναύαρχος ε/α Κωνσταντίνος Μανιουδάκης, που, σαν τους προγόνους του Κρήτες θαλασσοπόρους, σάλπαρε με τον «Κορμοράνο» από τα Χανιά και με πλήρωμα νέα παιδιά που θα αγωνιστούν και πάλι για τη χαρά του συναγωνισμού στο απρόβλεπτο πέλαγος. Είναι ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης με τον «Νερόγυφτό» του, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους «ανοιχτοθαλασσίτες» και όχι μόνο.

Αυτή τη χρονιά, εκτός από το χανιώτικο σκάφος, στον στόλο του αγώνα βρίσκονται ιστιοφόρα από το Ηράκλειο, την Πρέβεζα, το Αίγιο, την Ιταλία και την Αυστρία. Για πρώτη φορά αγωνίζεται στο Ράλλυ Αιγαίου το «Aralus» του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος με τον παλαιό αθλητή των Laser Χριστόφορο Στράτο στο τιμόνι και έναν από τους εμπειρότερους Ελληνες στην «τακτική», τον Γιάννη Απειρανθίτη. Φυσικά, ξεχωρίζει το «Bullet Encode», ένα πανέμορφο «Tp52» με τον ολυμπιονίκη Δημήτρη Δεληγιάννη και τον Σίμο Καμπουρίδη στο τιμόνι και την άρτια προπονημένη ομάδα, μέλος της οποίας είναι ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Δημήτρης Μούγιος.

Η υποδοχή των πληρωμάτων πραγματοποιήθηκε στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» και η «καπετάνισσα» Σοφία Μπεκατώρου, η οποία προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς, ευχήθηκε στους συναδέλφους της, εραστές των ιστίων, «αέρα στα πανιά» τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή