Δύο στοιχήματα για τον Αλ. Τσίπρα στις προγραμματικές

Δύο στοιχήματα για τον Αλ. Τσίπρα στις προγραμματικές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη της νέας περιόδου ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από σήμερα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας το επίκεντρο της πολιτικής ζωής μεταφέρεται στην εθνική αντιπροσωπεία και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρει τον λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας την πρώτη του ομιλία έπειτα από 4,5 χρόνια ως επικεφαλής, πλέον, της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος είναι η εφ’ όλης της ύλης αντιπολίτευση και ο δεύτερος η υπεράσπιση των κυβερνητικών πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τον αντιπολιτευτικό λόγο τα πρώτα δείγματα γραφής από πλευράς Αλέξη Τσίπρα έχουν δοθεί. «Εκπτώσεις» δεν πρόκειται να γίνουν, αλλά από την άλλη πρέπει να βρεθεί ένα νέο μομέντουμ που θα αποτυπώνει την «ενηλικίωση» του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από 4,5 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας. Στο διά ταύτα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει σκληρή δομική αντιπολίτευση και να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τα πρώτα δείγματα γραφής που έχει δώσει αυτό το πρώτο δεκαήμερο. Ο πρώην πρωθυπουργός θα καυτηριάσει τις επιλογές των νέων υπουργών, που όπως έχει ήδη πει, φτιάχνουν κυβέρνηση σε λογική «ανώνυμης εταιρείας», ενώ θα αναφερθεί και στα θέματα του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για κυβερνητική αυθαιρεσία –όσον αφορά το θέμα του ΣΕΠΕ– και να τονίσει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι παρούσα ώστε να υπερασπιστεί τους εργαζομένους. Παράλληλα, στον σχεδιασμό είναι να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένο πλάνο για το τι θα κάνει με τις προσλήψεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς οι τελευταίες ανακοινώσεις του Μαξίμου μιλούν για προσλήψεις μόνο στην Υγεία και στην Αστυνομία και όχι σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση. Οι ίδιες πηγές λένε πως ο κ. Τσίπρας θα βάλει ψηλά στην ατζέντα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πρόσφατες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο κ. Παναγιωτόπουλος, που αποτυπώνουν μία πιο ήπια προσέγγιση σε σχέση με τη συμφωνία, θα γίνουν αντικείμενο έντονης κριτικής από τον κ. Τσίπρα, που θα κατηγορήσει τη Ν.Δ. για «πατριδοκαπηλεία». Μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται να κινηθεί γύρω από την οικονομία. Οπως προειπώθηκε, ο έτερος πυλώνας της ομιλίας Τσίπρα θα κινηθεί γύρω από την υπεράσπιση της κυβέρνησής του, κάτι που θα γίνεται συστηματικά και με κάθε ευκαιρία το επόμενο διάστημα. Εν κατακλείδι, η σημερινή ομιλία Τσίπρα θα καθορίσει το πλαίσιο που θα κινηθεί και είναι, όπως έχει ειπωθεί, η «σκληρή προγραμματική αντιπολίτευση». Αρμόδιες πηγές, πάντως, απαντώντας αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει και «κινηματικές» διαδικασίες, ανέφεραν πως αυτά «δεν προγραμματίζονται» αλλά «προκύπτουν από τις πολιτικές της κυβέρνησης», αφήνοντας και πάλι ανοικτά παράθυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή