Αναστάτωση από τα 5,1 ρίχτερ στην Αττική

Αναστάτωση από τα 5,1 ρίχτερ στην Αττική

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα αισθητός, προκάλεσε ο σεισμός ισχύος 5,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στις 14.13, 3 χιλιόμετρα από τη Μαγούλα της Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή τραυματισμούς, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν περιορισμένες.

Οι σεισμολόγοι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαν στενά τη μετασεισμική ακολουθία. «Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», εξήγησε στην «Κ» ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος,  διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας λίγο μετά τον σεισμό, του οποίου το εστιακό βάθος εκτίμησε στα «12-15 χιλιόμετρα». Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, μάλιστα, ότι «δεν είναι σαφές» πότε θα ξέρουμε: «Αυτό εξαρτάται από τη φύση, είναι πέρα από τον έλεγχό μας».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, υπάρχουν πολλά κριτήρια που πρέπει να συνυπολογιστούν ώστε οι επιστήμονες να κρίνουν αν η σεισμική δραστηριότητα μετά τη δόνηση που σημειώθηκε στη Μαγούλα συντείνει στο συμπέρασμα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Τα βασικά κριτήρια αφορούν το πώς κατανέμονται χρονικά οι μετασεισμοί και το πώς εξελίσσεται η ισχύς τους. Αν αραιώνει η συχνότητά τους και μειώνεται η ένταση, αυτό θα μας δείξει ότι ο σεισμός ήταν όντως ο “μεγάλος”. Αλλά για να κριθεί αυτό θα χρειαστούν 50, 60 ή περισσότεροι μετασεισμοί» (ενώ μιλάμε γίνεται αισθητός ο έκτος).

Ο κ. Παπαδόπουλος, στην πρώτη επικοινωνία που είχε μαζί του η «Κ», ήταν επίσης επιφυλακτικός για το αν το επίκεντρο του σεισμού ήταν το ίδιο με τον μεγάλο σεισμό 5,9 Ρίχτερ του Σεπτεμβρίου του 1999 – «μπορεί να πρόκειται για δεύτερη, ανεξάρτητη σεισμική πηγή», είπε. Αργότερα, χθες το απόγευμα, η εκτίμησή του ήταν ότι «πιθανώς πρόκειται για το ίδιο ρήγμα». Τέλος, σε ερώτηση για τη σχέση του σεισμού με τα ρήγματα του Κορινθιακού Κόλπου, ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας ήταν καθησυχαστικός. Σεισμοί αυτής της ισχύος, εξηγούσε, «δεν είναι αρκετά δυνατοί για να διεγείρουν παρακείμενα ρήγματα».

Δύο ώρες μετά τον σεισμό συνεδρίασε το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας για προληπτικούς λόγους. Σε αυτό συμμετείχαν ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας και ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης. Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν το ΕΚΑΒ και όλες οι υγειονομικές μονάδες του Λεκανοπεδίου.

Το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας παρακολουθούσαν από κοντά από την πρώτη στιγμή την κρίση προκειμένου να θέσουν σε εφημερία, εάν και εφόσον χρειαστεί, και άλλα νοσοκομεία. Σαφείς οδηγίες δόθηκαν στις διοικήσεις όλων των υγειονομικών σχηματισμών της Αττικής να ελέγξουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις για το ενδεχόμενο ζημιών από τον σεισμό (δεν εντοπίστηκε κάτι). Σημειώνεται ότι έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί μεταφέρθηκαν προληπτικά στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος και επέστρεψαν.

«Δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα σε βασικές υποδομές ούτε υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί», ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους, δρομολογούν τον μετασεισμικό έλεγχο των κτιρίων έτσι ώστε να αξιολογηθούν τυχόν ζημιές αλλά και να εξεταστεί η στατικότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται οι πολίτες οι οποίοι έχουν εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα στις κατοικίες τους ή σε άλλο κτίριο να απευθύνουν τα σχετικά αιτήματα στους οικείους δήμους.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητεί από τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να ενημερώνονται από τις επίσημες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξέλιξη της κατάστασης. Χθες, ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο πραγματοποίησαν πτήσεις- περιπολίες πάνω από τη Δυτική Αττική προκειμένου να εντοπίσουν προβλήματα και να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή