Σε πάρκα, αλσύλλια και Ι.Χ. λόγω Εγκέλαδου

Σε πάρκα, αλσύλλια και Ι.Χ. λόγω Εγκέλαδου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προετοιμασίες της Παρασκευής των Αθηναίων ενόψει του Σαββατοκύριακου ήρθε να διαταράξει ένας ισχυρός σεισμός, που «ξύπνησε» στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής μνήμες από τους δύο προηγούμενους μεγάλους σεισμούς το 1981 και το 1999. Η διάρκεια, η ένταση και η βοή, που συνόδευσε το χτύπημα του Εγκέλαδου λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, προκάλεσαν τον πανικό ακόμα και των πιο ψύχραιμων. Κτίρια «ταλαντεύονταν», βιβλία έπεφταν από βιβλιοθήκες, ντουλάπες άνοιγαν διάπλατα, σοβάδες εκσφενδονίζονταν, ενώ κραυγές αγωνίας αντηχούσαν στους φωταγωγούς των πολυκατοικιών. Απαξ και η γη έπαψε να τρέμει, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν ήδη στους δρόμους, ενώ άμεσα δόθηκε άνωθεν εντολή εκκένωσης όλων των δημόσιων κτιρίων και πολλών ιδιωτικών. Σε μικρότερη ένταση βίωσαν το φαινόμενο μόνον όσοι τη δεδομένη στιγμή ήταν πεζή ή εν κινήσει σε Ι.Χ.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και αλσύλλια, άλλοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους, προσπαθώντας να ηρεμήσουν, κάτι μάλλον ακατόρθωτο, καθώς ο ένας μετασεισμός διαδεχόταν τον άλλο για την επόμενη μιάμιση ώρα. Ο καθένας με ένα κινητό στο χέρι αναζητούσε εναγωνίως να ακούσει τους δικούς του για να βεβαιωθεί ότι είναι σώοι, όμως οι τηλεπικοινωνίες είχαν διακοπεί. Οταν εκδηλώθηκε ο σεισμός καταγράφηκαν 20.000 κλήσεις ανά δευτερόλεπτο, περισσότερες απ’ όσες την Πρωτοχρονιά. Αντίστοιχος «συνωστισμός» κλήσεων είχε σημειωθεί αμέσως μετά τον σεισμό του 1999, εποχή κατά την οποία το κινητό είχε αρχίσει να μπαίνει δειλά στη ζωή μας. Ομως, η τεχνολογία στα είκοσι χρόνια που μεσολάβησαν έχει εξελιχθεί: τα δίκτυα διαθέτουν μεγαλύτερη χωρητικότητα, εξ ου και ξεπέρασαν ταχύτερα τις δυσλειτουργίες, ενώ το δίκτυο σταθερής παρέμεινε αλώβητο. Και βέβαια, η «επανάσταση» προέκυψε από το Ιντερνετ: όσοι βρίσκονταν εντός εμβέλειας δικτύων Wi-Fi αξιοποίησαν το WhatsApp και το Viber, τερματίζοντας έτσι γρηγορότερα την αγωνία τους. Πάντως, παρά τα «παρατράγουδα» τα πρώτα τριάντα λεπτά μετά τον σεισμό, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διατήρησαν ακέραιες τις υποδομές τους.

Δυσκολίες αντιμετώπισαν και όσοι έσπευσαν στα αυτοκίνητά τους, αφού μεγάλο μποτιλιάρισμα προκλήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με πολλά φανάρια να έχουν βγει εκτός λειτουργίας. Στην Κηφισίας, μάλιστα, στο ρεύμα καθόδου, σημειώθηκε καραμπόλα με τρία οχήματα, επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω την κίνηση και την επικρατούσα ένταση.

Η χθεσινή, πάντως, ατμόσφαιρα είχε άρωμα δεκαετίας ’80, όπως νοσταλγικά παρατήρησαν οι μεγαλύτεροι – οικογενειάρχες μετέτρεπαν τα αυτοκίνητά τους σε προσωρινά καταλύματα παρακολουθώντας με προσοχή το δελτίο ειδήσεων στο ραδιόφωνο, άγνωστοι γίνονταν φίλοι καθώς μοιράζονταν το ίδιο παγκάκι και την ίδια αγωνία για τον επόμενο μετασεισμό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή