Στην Ιστορική Οικία Κουντουριώτη, στην ­Υδρα, τα «Ξόμπλια» ανανεώνουν το βλέμμα μας

Στην Ιστορική Οικία Κουντουριώτη, στην ­Υδρα, τα «Ξόμπλια» ανανεώνουν το βλέμμα μας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «Ξόμπλια», τα κεντίδια, τα πλουμίδια, τα στολίδια, στις παραδοσιακές φορεσιές από όλους τους ελληνικούς τόπους, έγιναν πλέον συνώνυμο με μια έκθεση που έχει γοητεύσει όσους την είδαν. Τα «Ξόμπλια» έγιναν υπόδειγμα για τη συνομιλία παράδοσης και σύγχρονης τέχνης με ένα τρόπο ουσιώδη και χαμηλόφωνο. Αυτό το καλοκαίρι βρίσκονται στην Υδρα, στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, και θα παραμείνουν εκεί έως το τέλος Οκτωβρίου, μια εξαιρετική ευκαιρία να δει κανείς αυτή τη συγκινητική και ελπιδοφόρα έκθεση και ταυτόχρονα να περιηγηθεί στους χώρους αυτού του μοναδικού μουσείου.

Στην Ιστορική Οικία Κουντουριώτη, στην ­Υδρα, τα «Ξόμπλια» ανανεώνουν το βλέμμα μας-1

Κόσμημα κεφαλής (δεξιά) από χρυσοκλωστή κεντημένη στο χέρι, έργο της Ελένης Σιούστη, σε συνομιλία με το πρωτότυπο. ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη είναι παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, όπου τα «Ξόμπλια» είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους. Για μεγάλο διάστημα έμειναν στην Αθήνα, στο εξαιρετικό από κάθε άποψη Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται στην Παλαιά Βουλή, και εκεί επί μήνες είχαμε την ευκαιρία να δούμε έναν ιδιαίτερο και απρόβλεπτο διάλογο ανάμεσα στις συλλογές παραδοσιακών φορεσιών και τις σύγχρονες δημιουργίες δεκάδων εικαστικών. Είναι το εγχείρημα που έφερε εις πέρας ως σύλληψη και αποτέλεσμα η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ιρις Κρητικού, η οποία έφερε έναν μεγάλο αριθμό ζωγράφων, σχεδιαστών κοσμημάτων και εικαστικών που δουλεύουν με το ύφασμα, το χαρτί ή ακόμη και το πλαστικό, και τους προκάλεσε να μελετήσουν τις μοναδικής ομορφιάς φορεσιές στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Στην Ιστορική Οικία Κουντουριώτη, στην ­Υδρα, τα «Ξόμπλια» ανανεώνουν το βλέμμα μας-2

Κερκυραϊκός κεφαλόδεσμος, έργο του Νεκτάριου Αποσπόρη, σε συνομιλία με αυθεντικές φορεσιές στην Οικία Κουντουριώτη στην Υδρα. ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το αποτέλεσμα συγκίνησε στην Αθήνα και συγκινεί τώρα στην Υδρα, όπου το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έφερε τα «Ξόμπλια» για ένα εξαρχής στήσιμο και παρουσίαση, καθώς εδώ τα σύγχρονα έργα έπρεπε να δημιουργήσουν καινούργιο διάλογο με τις παρεμφερείς αλλά διαφορετικές παραδοσιακές φορεσιές που φυλάσσονται στην Οικία Κουντουριώτη. Είναι μια εμπειρία ξεχωριστή. Οι επιστήμονες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η Ιφιγένεια Βογιατζή, υπεύθυνη μονίμων εκθέσεων, και η Αγγέλα Βιδάλη, υπεύθυνη λαογραφικής συλλογής ΕΙΜ, συνεργάστηκαν στενά με την επιμελήτρια της έκθεσης Ιριδα Κρητικού ώστε αυτή η ώσμωση παράδοσης και νέας δημιουργίας να φτάνει στο κοινό με τρόπο υποβλητικό αλλά εύληπτο. Στην Υδρα, όπου υπάρχει και ειδικό πωλητήριο με κοσμήματα, μαντίλια και άλλα, με τις υπογραφές καλλιτεχνών που συμμετέχουν στα «Ξόμπλια», ο επισκέπτης ακολουθεί τη ροή της έκθεσης στον πάνω όροφο και οδηγείται από έκπληξη σε έκπληξη. Οι δημιουργοί που προσκλήθηκαν –ένας και ένας, όλοι με ξεχωριστή και επιτυχημένη πορεία στον τομέα τους– μας δείχνουν εδώ το ταλέντο τους να συνομιλήσουν με την παράδοση, που ποτέ πριν δεν μας φάνηκε τόσο μοντέρνα. Η ομορφιά των ελληνικών φορεσιών είναι απαράμιλλη. Ενα από τα πολλά οφέλη της έκθεσης είναι ότι οδηγεί το βλέμμα μας και στην τέχνη και στον υψηλό πολιτισμό της προνεωτερικής Ελλάδας, στην παράδοση των κεντημάτων, στον συνδυασμό των χρωμάτων, στην εξαίρετη υφαντική, στους κεφαλόδεσμους και στα κοσμήματα. Μπροστά στο θάμβος αυτής της ομορφιάς και αυτού του πολιτισμού, συγκινεί διπλά ο διάλογος με τα σύγχρονα έργα τόσων άξιων δημιουργών. Ενα μάθημα για όλους μας.

Στην Ιστορική Οικία Κουντουριώτη, στην ­Υδρα, τα «Ξόμπλια» ανανεώνουν το βλέμμα μας-3

Υφάσματα των Threads of Patience (Ειρήνη Γκόνου, Κλεοπάτρα Τσαλή) σε συνομιλία με αυθεντική φορεσιά στην Οικία Κουντουριώτη. ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολείο σωστό είναι αυτή η έκθεση. Μαζί με την πληροφορία και την έκπληξη για κάθε συνταίριασμα, έρχεται και το κύμα της σκέψης για όλον αυτόν τον πολιτισμό που μπορεί ακόμη να εμπνέει. Μια έκθεση συμφιλίωσης, διδαχής και ελπίδας. Συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό κατάλογο-βιβλίο, σχεδιασμένο από τον ζωγράφο Ανδρέα Γεωργιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή