Αναγκαίες προσαρμογές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τοποθέτηση του αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πως «τα πολιτικά προβλήματα που έχουμε μεταξύ μας [Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία] αντιμετωπίσθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τη συμφωνία των Πρεσπών, και αυτό μας αφήνει χώρο να κάνουμε περισσότερα στην οικονομία», σκανδάλισε ορισμένους στη Νέα Δημοκρατία. Εκ παραλλήλου ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αξιοποιήσει την «παρέκκλιση», στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής πολιτικής, που θα ακολουθήσει. Αναμενόμενες αμφότερες οι αντιδράσεις.

Αυτό, όμως, που απλούστατα συνέβη είναι ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέβηκε από το «προεκλογικό μπαλκόνι» στην πραγματικότητα. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι τέλεια, όπως δεν ήταν και η Συμφωνία της Λωζάννης και κάθε συμφωνία, άλλωστε. Από τη στιγμή λοιπόν που ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν έχει την πρόθεση να επιδιώξει αναθεώρησή της, θα πρέπει πλέον να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για την προαγωγή των ελληνικών συμφερόντων προς Βορρά. Η προεκλογική εκστρατεία έληξε και είναι σκόπιμο αυτό να γίνει απόλυτα σαφές.

Θα υποστηρίξουν κάποιοι ότι άλλες οι προσδοκίες που δημιουργούνται κατά την προεκλογική περίοδο και άλλα τα εφαρμοζόμενα μετά την ανάληψη της εξουσίας από μία κυβέρνηση. Δεν πρόκειται βεβαίως ακριβώς περί αυτού. Διότι υπάρχουν θέματα κυρίως στον χώρο των διεθνών σχέσεων, όπου αδήριτος ανάγκη επιβάλλει τη συνέχεια.

Στη βάση της αμείλικτης αυτής επιταγής κινήθηκε και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, που κάθε άλλο παρά διετάραξε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Και όταν επιχείρησε «ανατροπή» του προγράμματος παραμονής της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ, μεταμελήθη – έπειτα από ένα εξάμηνο– και ολοκλήρωσε το νέο πρόγραμμα, που είχε εγκρίνει με την ψήφο της και η Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του 2015.

Παρεμπιπτόντως ο κ. Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μόνος πολιτικός που αναδειχθείς σε πρόεδρο των ΗΠΑ έθεσε αμέσως σε εφαρμογή τις προεκλογικές εξαγγελίες και έστρεψε εναντίον του το αμερικανικό κατεστημένο και πλείστους από τους συμμάχους των Αμερικανών στην Ευρώπη.

Επανερχόμενοι στα καθ’ ημάς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και διατύπωσε ένα κρίσιμο ερώτημα: «Τι σε κρατάει τη νύχτα ξάγρυπνο, κ. Αρχηγέ;». Μα ασφαλώς –εικάζουμε– ότι είπε ο πρώην υπουργός Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης πως εάν ο μη γένοιτο κάτι συμβεί με την Τουρκία «θα είμαστε μόνοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβερνήσεως κ. Νίκος Δένδιας μετέβη εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον και ζήτησε «καθαρή γραμμή επικοινωνίας» σε περίπτωση κρίσεως με την Αγκυρα. Αλλά η απάντηση που πήρε ήταν πως «θα μας απαντήσουν σχετικώς».

Εως ότου, όμως, και εάν ποτέ συμβεί αυτό, θα ήταν σκόπιμο να ληφθεί υπόψη ότι η χλιαρά αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην εγκατάσταση των ρωσικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία δεν ήταν η αναμενόμενη από τους «στρατηγικούς νόες», που προεξοφλούσαν την απομόνωση της Αγκυρας.

Ισως θα ήταν σκόπιμο να κατεβούμε πλέον από τις υψιπετείς εξέδρες των επί χάρτου «στρατηγικών σχεδιασμών», στην πραγματικότητα, όπως αυτή υφίσταται και όχι στη βάση των επιθυμιών μας, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή