Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (Live)

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (Live)

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους νέους τους ρόλους, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, κυβερνώσα πλειοψηφία και κόμματα της αντιπολίτευσης «αποκαλύπτουν» στην Ολομέλεια της Βουλής από απόψε και για τρεις ημέρες τις προθέσεις και διαθέσεις τους, για την νέα πολιτική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και τα μέλη της προσφάτως συγκροτηθείσας κυβέρνησης, φέρονται να έχουν ως κεντρικό στόχο με τις τοποθετήσεις τους να καταστήσουν σαφές ότι όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκαν κατά την προεκλογική περίοδο θα γίνουν πράξη και μάλιστα χωρίς «εκπτώσεις» και με δίχως καθυστέρηση.

Από την πλευρά του, ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος με την ομιλία του να δώσει άμεσο τέλος στο κλίμα ηττοπάθειας που διαμόρφωσε εντός ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα της κάλπης.

Χαρακτηριστικό των προθέσεών του είναι το γεγονός ότι ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμών θέλει να κάνει από την πρώτη στιγμή αισθητή την παρουσία του:

Σε αντίθεση με παλαιότερες ανάλογου χαρακτήρα και περιεχομένου κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εμφανίστηκε να ζητεί να παρέμβει με την ομιλία του από σήμερα, πρώτη ημέρα των προγραμματικών, που παραδοσιακά «ανήκει» στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Η «παραδοσιακή» σειρά προέβλεπε ομιλία του πρωθυπουργού, και στη συνέχεια τοποθετήσεις των (έξι) βουλευτών που θα ορίζονταν ως εκπρόσωποι από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Συνήθως, μάλιστα, οι βουλευτές αυτοί λάμβαναν το λόγο με την έναρξη της δεύτερης ημέρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστες ώρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση να μιλήσει αμέσως μετά τον κ. Μητσοτάκη, σε μια κίνηση η οποία ερμηνεύθηκε ως «συμβολική» της βούλησής του να μην αφήσει «χώρο» στον νικητή των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής για την παρέμβασή του, με ενδιαφέρον ανέμεναν όλοι να διαφανεί το ύφος και ο τόνος της πρώτης –με την αντιπολιτευτική του ιδιότητα- ομιλίας του, ελάχιστους μήνες μετά από εκείνο το «είσαι πολύ λίγος κ. Μητσοτάκη», που έλεγε από το πρωθυπουργικό έδρανο.

Η φημολογία διανθίστηκε με νεότερες πληοροφορίες ότι στην πρώτη αυτή συνεδρίαση εξέφρασαν την επιθυμία να μιλήσουν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Με ανάλογο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένονται κατά την διάρκεια του τριημέρου και οι πρώτες τοποθετήσεις των νεοεισελθόντων πολιτικών δυνάμεων «Ελληνική Λύση» και ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή