Κλιμάκωση προκλήσεων με τέταρτο τουρκικό πλοίο

Κλιμάκωση προκλήσεων με τέταρτο τουρκικό πλοίο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές αντιδράσεις μετά την επιβολή των, ήπιων μεν, συμβολικών δε, ευρωπαϊκών μέτρων για την παραβίαση της κυπριακής Aποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έχουν πλέον ορατό χρονικό σημείο κλιμάκωσης. Πρόκειται για την περίοδο που ξεκινά από τις 15 Αυγούστου και έπειτα, όταν και λήγουν οι σεισμικές έρευνες που ήδη πραγματοποιεί το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Το «τέταρτο πλοίο», όπως περιγράφεται δημόσια τις τελευταίες ημέρες από Τούρκους αξιωματούχους, έχει απασχολήσει και την Αθήνα επανειλημμένως, καθώς εκτιμάται ότι το «Ορούτς Ρέις» είναι το πλοίο που η Αγκυρα σχεδίαζε να στείλει για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα νότια του Καστελλόριζου, με σκοπό να ολοκληρώσει –με την παρουσία του εκεί– το πακέτο της τουρκικής επίδειξης διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το «Μπαρμπαρός»

Στην Αθήνα αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει ακόμη αποκλειστεί, ίσως με τη μορφή ενός περιστατικού ανάλογου με εκείνο του Οκτωβρίου του 2018, όταν το «Μπαρμπαρός» έκανε έρευνες στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ και σε μια μικρότερη έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο τουρκικός σχεδιασμός έχει κατά κύριο λόγο ως στόχο την περαιτέρω αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Αθήνα είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει να πιέσει τη Λευκωσία σε βαθμό που πρακτικά δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε καμία άλλη ερευνητική ή γεωτρητική δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ.

Η εργαλειοποίηση της ενέργειας από την Αγκυρα προέκυψε ανάγλυφα και από τις προτάσεις Ακιντζί για συνεκμετάλλευση, πρακτικά μεταφέροντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη Λευκωσία.

Στα αμιγώς διμερή ζητήματα είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα θα πιέσει και τη νέα κυβέρνηση για το ζήτημα των Τούρκων που ζουν στην Ελλάδα και σύμφωνα με την ανάγνωση της κυβέρνησης Ερντογάν ανήκουν στη συντριπτική πλειονότητά τους σε ομάδες που είχαν σχέση με τον ιμάμη Γκιουλέν, το περιβόητο FETO. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, οι Τούρκοι ανεβάζουν αυτό τον αριθμό ακόμη και σε 8.000 πρόσωπα, τα οποία ζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα θέμα που θα παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Αγκυρας, η οποία, ωστόσο, φαίνεται διατεθειμένη να διατηρήσει τους δίαυλους επικοινωνίας που είχαν ανοίξει και με την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως έγινε με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ωστόσο, με δεδομένη την πολύ κλειστή δομή εξουσίας της Τουρκίας, όπου πρακτικά όλα εξαρτώνται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μια ομάδα στενών συνεργατών στο προεδρικό παλάτι, είναι σαφές ότι οι διπλωματικοί ή στρατιωτικοί δίαυλοι όσο χρήσιμοι και αν είναι για ad hoc επικοινωνία, δεν μπορεί να υποκαταστήσουν τη δυνατότητα της άμεσης επαφής με το προεδρικό περιβάλλον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή