ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, ΑΚΕΕΔ, ΔΕΟΕ κ.λπ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι «μυστήριαι αι βουλαί του ελληνικού κράτους» και συνεπώς ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) δεν εντάχθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αποστολή της τελευταίας είναι «η λήψη και η εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών υπηρεσιών της, στους τομείς της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της φορολογικής απάτης και της παραοικονομίας».

Από την άλλη, στην αποστολή του ΣΔΟΕ περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της φορολογικής απάτης και της παραοικονομίας. Ελέγχει όμως και την «κατοχή και διακίνηση απαγορευμένων ή υπό ειδικό καθεστώς ειδών και ουσιών», κάτι που φυσιολογικά ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. Ασκεί «έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων», για τον οποίο έχουμε την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ΑΚΕΕΔ)· για ποιον άλλο λόγο να ελεγχθεί η κίνηση κεφαλαίων; Εχει επίσης και «την προστασία γενικότερα των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας, του κοινωνικού συνόλου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.)»· φέξε μου και γλίστρησα, δηλαδή.

Ακόμη πιο «μυστήριαι ήταν αι βουλαί του συριζανελικού κράτους», το οποίο στην πληθώρα των υπαρχόντων ελεγκτικών μηχανισμών (ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, Αρχή για το «μαύρο» χρήμα, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής κ.λπ.) προσέθεσε άλλον έναν. Σύμφωνα με την τέως υφυπουργό Οικονομικών Κατέρινα Παπανάτσιου, «η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΕ), που συστάθηκε με νόμο το 2018, είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια ελέγχων ειδικά για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική παραγγελία, με στόχο αφενός την πιο άμεση εξέταση υποθέσεων και αφετέρου τη συγκέντρωση υποθέσεων υψηλής φοροδιαφυγής σε μία υπηρεσία» (18.7.2019).

Δεν γνωρίζουμε αν με την αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών που επιχειρεί η κυβέρνηση αποκομματικοποιείται η λειτουργία τους. «Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η διάρθρωση της ελληνικής γραφειοκρατίας «είναι ένας γρίφος τυλιγμένος σε ένα μυστήριο, μέσα σε ένα αίνιγμα, αλλά πιθανώς υπάρχει ένα κλειδί. Το κλειδί αυτό είναι τα πολιτικά οφέλη», που θα έλεγε και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Σίγουρα πάντως συμμαζεύεται ο κυκεώνας των αρκτικόλεξων και των «ειδικών γραμματειών» που συστάθηκαν και δεν είχαν τόσο θαυμαστά αποτελέσματα. «Το ΣΔΟΕ», δήλωσε ο πρώην συνδικαλιστής των εφοριακών και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, «υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες και ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας Λαγκάρντ, καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων». Δεν ξέρουμε πόσο αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι «ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας Λαγκάρντ». Στον φυσιολογικό κόσμο οι επιτυχίες μετρώνται με τα αποτελέσματα και όχι με τα ξεκινήματα. Αλλά πόσο ανεξάρτητους ήθελε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει ότι, «παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή