Το Κονκλάβιο (21/07/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν σεισμός

Για όσους γνώριζαν τη σχέση τους, δεν λειτούργησε ως σεισμός η ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού να προτείνει τον Μαργαρίτη Σχοινά για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στη νέα Κομισιόν. Αυτό παρότι, όπως ακούω, ο νεοχρισθείς επίτροπος πρόλαβε να φύγει από το Μαξίμου την Παρασκευή μόλις δέκα λεπτά πριν από τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα. Σημαδιακό. Σημειώνω, πάντως, ότι λίγο νωρίτερα ο Σχοινάς είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου της Κομισιόν. Ακόμη πιο νωρίς πληροφορούμαι ότι είχε «κλειδώσει» η απόφαση του Μητσοτάκη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή ανακοινώθηκε στον άμεσα ενδιαφερόμενο σε χρόνο μεταγενέστερο των ευρωεκλογών και όχι των εθνικών εκλογών.

Ιστορία μιας σχέσης

Μητσοτάκης και Σχοινάς είχαν υπόγειο δίαυλο εδώ και πολύ καιρό με αφορμή διάφορες εμφανίσεις και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκά φόρα και όχι μόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν πέρασε από διακυμάνσεις. Θα έλεγα ότι με κάποιον τρόπο το επέβαλε και η φύση των εκατέρωθεν αξιωμάτων. Εχω, πάντως, την εντύπωση ότι κομβικό σημείο ήταν η πρόσκληση στον Σχοινά να μιλήσει στο συνέδριο της Ν.Δ. τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκεί μάλλον είχε γίνει το πρώτο «κλικ». Θυμίζω, πάντως, ότι η σχέση του νέου Ελληνα επιτρόπου με το ελληνικό πολιτικό σύστημα –παρότι είχε περάσει και από τη ΔΑΠ και από την Ευρωβουλή– ήταν περίπου «μακριά κι αγαπημένοι» και αναγκαστικά εξ αποστάσεως. Κάποιοι το θεωρούσαν μειονέκτημα. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν ήταν.

Αν έχεις τέτοιους φίλους

Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος. Φαντάζομαι ότι δεν θεωρεί κανείς ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενημερώθηκε για την απόφαση του Μητσοτάκη μαζί με το πανελλήνιο. Ηξερε εγκαίρως. Οσο για την αντίδρασή του στον στενότερό του συνεργάτη, πληροφορούμαι ότι ήταν κλασικά γιουνκερική. Δηλαδή κάτι του τύπου «απορώ που ο Μητσοτάκης δεν έκανε καλύτερη επιλογή». Αν έχεις τέτοιους φίλους…

Ελληνική φιλοξενία

Δεν ξέρω αν ξεθύμανε η λαϊκή αγανάκτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ή αν απλώς είναι δείγμα της αθάνατης ελληνικής φιλοξενίας. Αλλά ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσά μας για το συνέδριο του Economist, έγινε αποδεκτός περίπου ως σταρ. Αυτά, όπως μαθαίνω, προ ημερών σε ταβέρνα στα Καλύβια. Οπου όταν ο ιδιοκτήτης αντελήφθη ποιος ήταν, τον κέρασε έξτρα παϊδάκια. Μου λένε μάλιστα ότι όταν παρέα σε παρακείμενο τραπέζι επίσης αντελήφθη τον Ντιμιτρόφ, τον κέρασε ούζο. Αυτά είναι…

Κακίες και «άκρες»

Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ ο διεμβολισμός του «χώρου» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μέσω της επιλογής γενικών γραμματέων από τη δεξαμενή προσώπων που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ (και, πάντως, οι περισσότεροι το έχουν εγκαταλείψει ή έχουν αποστασιοποιηθεί πριν καν γίνει ΚΙΝΑΛ). Οπως το έθεσε σε συνομιλητή μου βαθύ λαρύγγι του ΚΙΝΑΛ με μια δόση κακίας, «δεν θυμάμαι ποτέ να είχαμε τόσες “άκρες» σε μια κυβέρνηση».

Μεγάλα κέφια…

«Πω, πω κεφάτα πρόσωπα!». Ομολογουμένως, ήταν κυριολεκτική η παρατήρηση που ακούω ότι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την είσοδό του στην αίθουσα της Γερουσίας το πρωί της Παρασκευής για την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. μετά τη νίκη στις εκλογές. Κι αυτό διότι μου λένε ότι οι βουλευτές τον χειροκροτούσαν όρθιοι για πέντε ολόκληρα λεπτά. Σημείωσα την πρωθυπουργική αποστροφή, καθώς δεν αποκλείω να είχε και μια αιχμή ειρωνείας. Το λέω, διότι, όπως παρατήρησε ακραιφνής μητσοτακικός (βουλευτής πλέον) κατάσκοπός μου, πολλοί από τους βουλευτές που χειροκροτούσαν την Παρασκευή είχαν μόνο παγωμάρα να επιφυλάξουν στον Μητσοτάκη σε προηγούμενες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας…

Χωρίς μπάντες

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο για την προετοιμασία της φετινής δεξίωσης για την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας που θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης στους κήπους. Εχω την εντύπωση, πάντως, ότι πρώτη φορά θα έχει τόσο κόσμο. Λογικό, αφού έχουμε νέα κυβέρνηση και εφόσον δεν κλείνει η Βουλή, όλοι βρίσκονται στην Αθήνα. Ακούω, πάντως, ότι φέτος δεν θα παιανίζει μπάντα τον Εθνικό Υμνο. Αντ’ αυτής, θα τον ψάλει η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. A cappella.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή