Νέος γύρος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

Νέος γύρος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παγκόσμιο κύμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να φτάσει στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, με την ΕΚΤ να αναμένεται να στείλει σήμα για πιο επεκτατική πολιτική και τον νέο Τούρκο κεντρικό τραπεζίτη να μειώνει σημαντικά το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η κλιμάκωση του οικονομικού προστατευτισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύναμα στοιχεία από τις τοπικές οικονομίες έχουν πείσει στις κυριότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική. Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στα τέλη του μήνα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ τον Ιούνιο είχε ανακοινώσει ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, επεκτείνοντας τη σχετική δέσμευση κατά έξι μήνες. Στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας η ΕΚΤ αναμένεται να αλλάξει τη δέσμευση προς τους επενδυτές και να αναφέρει ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν το επόμενο διάστημα στα «τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα», σύμφωνα με τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που είχαν πάρει μέρος σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Reuters.

Οι ίδιοι προβλέπουν μείωση του επιτοκίου καταθέσεων για τράπεζες στο -0,5%. «Νομίζω ότι προς το παρόν απλώς θα φτάσουν στο σημείο να πουν ότι εξετάζουν μείωση επιτοκίων και να το πράξουν αργότερα. Η ΕΚΤ έχει μακρά ιστορία αργών αντιδράσεων», λέει ο Τζακ Αλεν Ρέινολντς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.

Ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω. Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στην ING, λέει ότι οι πιθανότητες είναι σχεδόν μοιρασμένες μεταξύ λεκτικής παρέμβασης και μείωσης επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα. «Ο Ντράγκι μας έχει εκπλήξει όντας μπροστά από τις εξελίξεις, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Θα είναι σκληρή συζήτηση». Αν αρχίσει να μειώνει το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Fed και η ΕΚΤ δεν στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τότε θα μπορούσε να ενισχυθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, αν και απέχει ακόμη πολύ από το σημείο όπου θα αρχίσει να περιορίζει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Η Commerzbank είναι μια από τις τράπεζες που προβλέπουν μείωση του επιτοκίου καταθέσεων για τράπεζες κατά είκοσι μονάδες βάσης την ερχόμενη εβδομάδα. «Ισως να θέλουν να προλάβουν μια ανατίμηση (του ευρώ) και, όπως στις ΗΠΑ, θέλουν να παρατείνουν την ανάπτυξη. Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι τόσο άσχημα όσο θα περίμενε κανείς», λέει ο οικονομολόγος της τράπεζας Μπερντ Βάιντενμαϊστερ.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει στο 7,5%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ανέκαμψαν τον Μάιο αν και είχαν υποχωρήσει τον Απρίλιο. Στις ΗΠΑ η ανάγκη για μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι ακόμη λιγότερο σημαντική, με την ανεργία να βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, αν και αναμένεται ότι έχει σημειωθεί επιβράδυνση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές προβλέπουν μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης. Η μείωση έχει παρουσιαστεί ως ασφάλεια έναντι οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η ανάγκη για μείωση του επιτοκίου δανεισμού είναι πιο σαφής, δεδομένης της ύφεσης που έχει πλήξει την οικονομία της. Οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε σφυγμομέτρηση του Reuters προβλέπουν κατά μέσον όρο ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Μουράτ Ουιζάλ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης από το 24% όπου βρίσκεται τους τελευταίους μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή