Πορτογαλία: «Μάχη» 1.700 πυροσβεστών με τις φλόγες – 20 τραυματίες (βίντεο)

Πορτογαλία: «Μάχη» 1.700 πυροσβεστών με τις φλόγες – 20 τραυματίες (βίντεο)

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι άτομα, εκ των οποίων οκτώ πυροσβέστες τραυματίστηκαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή του Καστέλου Μπράνκου και οι αρχές ανέπτυξαν εσπευσμένα ενισχύσεις το Σάββατο στην κεντρική Πορτογαλία, για να συνδράμουν τα εκατοντάδες στελέχη του πυροσβεστικού σώματος που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή. Δύο χρόνια νωρίτερα, στη συγκεκριμένη ορεινή περιοχή, καταστροφικές πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε σε 114 ανθρώπους.

Πορτογαλία: «Μάχη» 1.700 πυροσβεστών με τις φλόγες – 20 τραυματίες (βίντεο)-1

Ένας από τους πυροσβέστες που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ είκοσι κάτοικοι της περιοχής φέρουν τραύματα από τις φλόγες, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έχει κινητοποιήσει μεγάλο μέρος του δυναμικού της. Γύρω στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) περίπου 1.700 πυροσβέστες με 480 οχήματα και 23 αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Οι κάτοικοι ενός χωριού χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την κοινότητά τους, ενώ τρία ακόμη απειλούνται από τις φλόγες σε ορεινή περιοχή της περιφέρειας Καστέλου Μπράνκου, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, σύμφωνα με την πορτογαλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Οι ισχυροί άνεμοι και η θερμοκρασία που άγγιζε σήμερα τους 35 βαθμούς, προκάλεσαν πολλές αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει σε απομονωμένα σπίτια κοινοτήτων κοντά στην πόλη Μασάου και οι κάτοικοι προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους χρησιμοποιώντας κουβάδες και λάστιχα ποτίσματος, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Οι κάτοικοι του χωριού Καρτζίγκα και μιας δημοφιλούς παραλίας στην όχθη ποταμού απομακρύνθηκαν «προληπτικά» από τις εστίες τους, ενημέρωσε ο Αλεσάντρ Πένια, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη (…) είμαστε αντιμέτωποι με πολλές πυρκαγιές που υπάρχει κίνδυνος να ενωθούν», εξήγησε.

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα εξέφρασε την «αλληλεγγύη του στους εκατοντάδες ανθρώπους που δίνουν μάχη με τη μάστιγα των πυρκαγιών», με μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, συνολικά έξι περιφέρειες στην κεντρική και τη νότια Πορτογαλία τέθηκαν χθες Σάββατο σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν πολλές κοινότητες, για προληπτικούς λόγους.

Πορτογαλία: «Μάχη» 1.700 πυροσβεστών με τις φλόγες – 20 τραυματίες (βίντεο)-2

Δύο άλλες δασικές πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει το Σάββατο τέθηκαν υπό έλεγχο τη νύχτα και η μία από αυτές σβήστηκε τελείως γύρω στο μεσημέρι σήμερα.

«Τα αίτια των πυρκαγιών αυτών ερευνώνται (…) Το παράξενο είναι: πώς γίνεται πέντε μεγάλες φωτιές να ξεκίνησαν σε τόσο κοντινές μεταξύ τους περιοχές;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Εντουάρντο Καμπρίτα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ως υπαίτιος για μία από τις πυρκαγιές συνελήφθη σήμερα στο Καστέλου Μπράνκου ένας άνδρας 55 ετών. Όμως ο ύποπτος δεν φαίνεται να έπαιξε κάποιον ρόλο στις άλλες φωτιές που ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή