Βουλή και νέα κυβέρνηση: Ψήφος εμπιστοσύνης απόψε, δείγμα γραφής από αύριο

Βουλή και νέα κυβέρνηση: Ψήφος εμπιστοσύνης απόψε, δείγμα γραφής από αύριο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα ενός «καθαρού πολιτικού διαδρόμου» για την κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, απόψε στη Βουλή, με την οποία κορυφώνεται η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Η αποψινή ψηφοφορία και οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών που θα προηγηθούν, θα σημάνουν το τέλος του κύκλου της μάχης των εντυπώσεων, που άρχισε προεκλογικά. Από αύριο το πρωί, αρχίζει πλέον η καθημερινότητα της νέας διακυβέρνησης, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνεται βήμα προς βήμα και στην πράξη ο νικητής των εκλογών, αλλά και η αντιπολίτευση.

Ο όρος «καθαρός διάδρομος» είχε καθιερωθεί στα μνημονιακά χρόνια, ως συμβολισμός μιας περιόδου «ηρεμίας» για τα δημοσιονομικά της χώρας, ώστε χωρίς συγκρούσεις ή και εντάσεις με τους Θεσμούς να δοθεί η δυνατότητα επούλωσης πληγών και τόνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Εν προκειμένω, χρησιμοποιείται προκειμένου να σηματοδοτηθεί η περίοδος κατά την οποία χωρίς αμφισβητήσεις ή και απειλές, η διαμορφωθείσα από το αποτέλεσμα της κάλπης αυτοδύναμη πλειοψηφία θα έχει την δυνατότητα –με ορίζοντα τετραετίας- να εφαρμόσει όλα όσα προεκλογικά υποσχέθηκε και μετεκλογικά δεσμεύθηκε, ειδικώς διά στόματος πρωθυπουργού από το βράδυ του Σαββάτου.

Στο νέο περιβάλλον, η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και στα λόγια προειδοποιεί για εντάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αντιδρά τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής (στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι θα διεκδικήσει ρόλο πρωταγωνιστή σε κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι σε μέτρα με τα οποία διαφωνεί), δείχνει επί του παρόντος μάλλον αποσυντονισμένη, κυρίως εξαιτίας της επιλογής Μητσοτάκη να διαμορφώσει πολιτικό περιβάλλον ήπιου πολιτικού λόγου.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απόψε θεωρείται πως θα υπάρξει μέσα σε κλίμα μάλλον εορταστικό για τους «γαλάζιους», άπαντες αναμένουν σε πρώτη φάση απλώς να δουν την νέα εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης και το πώς θα κινηθούν συγκριτικώς με τις πρωτολογίες τους. Κυρίως, όμως, να διαπιστώσουν από αύριο το πρωί το πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση: Ηδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει τα πρώτα νομοσχέδια με ένα εξ αυτών, το σχετικό με θετικά φορολογικά μέτρα, να κατατεθεί ως «κατεπείγον», δηλαδή να εισάγεται αυτή την εβδομάδα προς άμεση ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία.

Θα ακολουθήσουν τα «γνωστά» για την οργάνωση του κράτους, το πανεπιστημιακό άσυλο, τον ποινικό κώδικα, λίγο αργότερα με νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής, αργότερα η προετοιμασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και, φυσικά, για τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, παράλληλα με όλα αυτά, θα «δοκιμαστούν» και οι πολλαπλώς πληγείσες ειδικά την τελευταία δεκαετία κοινοβουλευτικές διαδικασίες: Η υπό τον κ. Κων.Τασούλα νέα πολιτική διεύθυνση της Βουλής, και η κυβερνώσα πλειοψηφία έχουν, η κάθε μία από την δική της θεσμική θέση, διαβεβαιώσει ότι στην νέα αυτή περίοδο μείζον θέμα θεωρούν την αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου, μέσω της τήρησης κανόνων, σεβασμού της δεοντολογίας, και διόρθωσης στρεβλώσεων που έχουν επιφέρει μεγάλα πλήγματα στη λειτουργία του Ναού της Δημοκρατίας.

Εν αναμονή της διαπίστωσης στην πράξη αν όλα αυτά θα τηρηθούν, ή θα αρχίσουν οι «εκπτώσεις» και οι συμβιβασμοί, ήδη από σήμερα δρομολογείται η τελική φάση τυπικών διαδικασιών, ώστε η Βουλή να είναι καθ’ όλα έτοιμη να υποδεχθεί το νομοθετικό έργο: συγκροτούνται οι Διαρκείς Επιτροπές, ώστε τα πρώτα σχέδια νόμου κα κατατεθούν ακόμα και αύριο και από την Τετάρτη να αρχίσουν οι συνεδριάσεις ουσίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή