Χονγκ Κονγκ: Πρωτοφανής βία από άγνωστους μασκοφόρους εναντίον διαδηλωτών

Χονγκ Κονγκ: Πρωτοφανής βία από άγνωστους μασκοφόρους εναντίον διαδηλωτών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονα βίαιη τροπή πήρε το νέο κύμα κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη δυνατότητα έκδοσης πολιτών της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα, προκειμένου να δικαστούν εκεί, εφόσον έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων έχει διευρύνει τα αιτήματα του προς την κυβέρνηση, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερη προστασία των ατομικών ελευθεριών, ενώ εμφανίζεται και πιο ριζοσπαστικό, με ορισμένους από τους διαδηλωτές να προβαίνουν σε βανδαλισμούς και επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων.

Συγκεκριμένα, σοκ έχουν προκαλέσει οι πρωτοφανείς εικόνες δεκάδων μασκοφόρων αγνώστων να επιτιθένται εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους σε έναν κεντρικό σταθμό του μετρό το βράδυ της Κυριακής. Φορώντας ομοιόμορφες άσπρες μπλούζες και κράνη και φέροντες ρόπαλα και λοστούς, οι μασκοφόροι άνδρες επιτέθηκαν αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών και περαστικών στον σταθμό του μετρό στην περιοχή Γιουέν Λονγκ, σε ένα περιστατικό με ξεκάθαρο παρακρατικό χαρακτήρα.

Πολλοί βουλευτές εξέφρασαν το ερώτημα γιατί άργησε να φτάσει στο σημείο η αστυνομία, με αποτέλεσμα οι δράστες να καταφέρουν να τραυματίσουν 45 άτομα, ένα εκ των οποίων σοβαρά. Είκονες από το περιστατικό έκαναν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έντονη κατακραυγή. Τις εικόνες κατήγγειλε και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «σοκαριστικό».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι μασκοφόροι στοχοποιούσαν όποιον φορούσε μαύρη μπλούζα, καθότι το μαύρο χρώμα είναι κυρίαρχο στις τρέχουσες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τη στιγμή της επίθεσης οι διαδηλωτές επέστρεφαν από μία μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, η οποία είχε διαλυθεί από τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας.

Η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη, όπως και το ποιός βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Σύμφωνα με έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης, οι δράστες είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι όργανα εγκληματικών οργανώσεων της κινεζικής μαφίας, οι οποίες είναι γνωστές υπό τον όρο «Τριάδες». Ακόμη, σημαντικός παράγοντας είναι και η «φιλοκινεζική ταυτότητα» της περιοχής της Γιουέν Λονγκ, με τους ντόπιους κατοίκους να έχουν παράδοση «προσανατολισμού» προς την ηπειρωτική Κίνα, κάτι το οποίο ενισχύει το σενάριο πίσω από την επίθεση να βρίσκονται τοπικοί άρχοντές και ισχυρές οικογένειες της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή