Συνάντηση Μιχ. Χρυσοχοϊδη – Χρ. Στυλιανίδη: «Συμμετοχή της Ελλάδας στο RescEU»

Συνάντηση Μιχ. Χρυσοχοϊδη – Χρ. Στυλιανίδη: «Συμμετοχή της Ελλάδας στο RescEU»

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει όχι μόνο στο μεταβατικό αλλά και το μόνιμο, ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU), όποτε αυτός τεθεί σε λειτουργία εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστο Στυλιανίδη. Ο μόνιμος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας προβλέπει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στόλου αεροσπυρόσβεσης με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και χρηματοδότηση 90% από κονδύλια της Ε.Ε..

«Συμφωνήσαμε ότι θα στηρίξουμε το “RescEU” και στη νέα του αναβάθμιση» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Χρυσοχοϊδη.

Ο Έλληνας υπουργός αντίστοιχα, επεσήμανε ότι ο μηχανισμός «θα αποτελεί το εργαλείο για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών καταστροφών». Η δημιουργία του rescEU αποφασίστηκε το 2017, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και ψηφίστηκε από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. το Μάρτιο του 2019. Στην τρέχουσα, μεταβατική περίοδο πάντως το rescEU προβλέπει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δεξαμενής πυροσβεστικών αεροσκαφών στην οποία κάθε κράτος – μέλος παραχωρεί ένα συγκεκριμένο αριθμό αεροσκαφών.

Φέτος, η Ελλάδα έχει διαθέσει δύο αεροσκάφη τύπου Canadair. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή