K. Χατζηδάκης: Οι βασικοί άξονες του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ

K. Χατζηδάκης: Οι βασικοί άξονες του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής, αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος αλλά με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές καθώς θα μειωθούν άλλα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς όπως το ΕΤΜΕΑΡ και άμεσες ενέσεις ρευστότητας στη ΔΕΗ περιλαμβάνει το σχέδιο για την διάσωση της ΔΕΗ που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τις ευθύνες του, να απολογηθεί στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους και να μην προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα.

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε τη ΔΕΗ στο μέγεθος της εγκατάλειψης και από ιδεοληψία. Εγκαταλείψατε στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφωνήσατε στη μείωση του μεριδίου της αγοράς από το 90% στο 50%, χωρίς η Επιχείρηση να έχει το παραμικρό αντάλλαγμα. Από το 2015 και μετά, τα στελέχη της Επιχείρησης δουλεύουν, για να χάσουν πελάτες», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Τόνισε, μάλιστα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής σε μια ζημιογόνα επιχείρηση, ούτε είναι βιώσιμη τυχόν διαίρεση σε «καλή» και «κακή» ΔΕΗ, ενώ στους διαγωνισμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης δεν εμφανίστηκαν επενδυτές Σημείωσε δε ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε στους φορολογούμενους περίπου 5 δισ. ευρώ σε μερικά χρόνια. 

Τα μέτρα άμεσης στήριξης της επιχείρησης περιλαμβάνουν:

– Την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) που κόστισαν στη ΔΕΗ όπως είπε ο υπουργός 600 εκατομμύρια ευρώ καθώς η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της.

– Διαπραγμάτευση με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ αντί του στόχου για μείωσή του στο 50% ως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία να επιδιώκει μια επιχείρηση την μείωση των πελατών της.

– Απόδοση στην επιχείρησή του οφειλόμενων ποσών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών.

– Καταβολή των πόρων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ύστερα από συνεννόηση με τις Ευρωπαϊκές αρχές.

– Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ είναι 2,9%, ποσοστό που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως ντροπή.

Στα μέσα εξυγίανσης της εταιρείας περιλαμβάνονται εξάλλου:

– Η μεταφορά των παγίων της διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια η μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή με στόχο την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίχτυα. «Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη η αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από την μερική ιδιωτικοποίηση του», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

– Αναπροσαρμογή των τιμολογίων η οποία – όπως είπε – θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Η εξισορρόπηση θα γίνει μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και με περαιτέρω μείωση του ΕΤΜΕΑΡ το οποίο χρηματοδοτεί τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λογαριασμός που είναι πλεονασματικός κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

– Στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού.

– Ένταση των προσπαθειών για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεδομένου ότι 60.000 περίπου καταναλωτές χρωστούν 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές θα υπάρχει πάντα η ειδική μέριμνα, ανέφερε ο υπουργός.

Πέραν της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε επίσης περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με έμφαση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, εφαρμογή νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας παράλληλα με το Εξοικονομώ κατ' Οίκον. Για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης τόνισε ότι θα υλοποιηθεί με όποιον τρόπο κρυφή προσφορότερος αλλά σε κάθε περίπτωση το ταχύτερο δυνατόν.

Μίλησε για απεμπλοκή της επένδυσης στο Ελληνικό ενώ τόνισε πως έχει προετοιμαστεί νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Τέλος,  έκανε λόγο για καθορισμό χρήσεων γης σε όλη τη χώρα, αναγνώρισε την πρόοδο που υπήρξε στο Κτηματολόγιο και για τους δασικούς χάρτες σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωσή τους με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέσπιση προδιαγραφών για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή