Μακρόν: Συμφωνία 14 κρατών – μελών της Ε.Ε. για αναδιανομή των μεταναστών

Μακρόν: Συμφωνία 14 κρατών – μελών της Ε.Ε. για αναδιανομή των μεταναστών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατέσσερα μέλη – κράτης της Ε.Ε. συμφώνησαν σήμερα για τη δημιουργία του νέου «μηχανισμού αλληλεγγύης» που πρότεινε η Γερμανία και η Γαλλία με σκοπό τη αναδιανομή των μεταναστών σε όλο το μπλοκ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

Μακρόν: Συμφωνία 14 κρατών – μελών της Ε.Ε. για αναδιανομή των μεταναστών-1

Στο Παρίσι βρέθηκε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος για να συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση για ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας,  την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Εμανουέλ Μακρόν και διοργάνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Εσωτερικών  Κριστόφ Καστανέρ.

Τα θέματα συζήτησης συμπεριέλαβαν τις προσωρινές ρυθμίσεις μετά την αποβίβαση, τα μέτρα για την ενίσχυση των επιστροφών, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, την επανεγκατάσταση και την κατάσταση στη Λιβύη. 

Μακρόν: Συμφωνία 14 κρατών – μελών της Ε.Ε. για αναδιανομή των μεταναστών-2

«Το συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης είναι ότι, κατ' αρχήν, 14 κράτη-μέλη, εξέφρασαν τη συμφωνία τους σε αυτό το στάδιο με το γαλλο-γερμανικό έγγραφο», υπογράμμισε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ τόνισε ότι η Γαλλία ζήτησε από την κυβέρνηση της Λιβύησς να διασφαλίσει ότι η μετανάστες να μην τίθενται από εδώ και πέρα υπό κράτηση στη χώρα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων και οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή (EBCGA), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Αφρικανική Ένωση.

Στα πλαίσια της υπουργικής συνάντησης ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Μακρόν, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Φίλιπο Γκράντι και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Αντόνιο Βιτορίνο για την ενίσχυση της συνεργασίας για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε κοινή συνέντευξη τύπου και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Μακρόν: Συμφωνία 14 κρατών – μελών της Ε.Ε. για αναδιανομή των μεταναστών-3

«Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Μακρόν να διοργανώσει σήμερα αυτή την υπουργική συνάντηση στο Παρίσι, προκειμένου να απαντήσουμε από κοινού στις μεταναστευτικές προκλήσεις. Υποστηρίζω τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία που θέλει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στα κράτη μέλη, στις ακτές των οποίων επιβιβάζονται οι μετανάστες που έχουν διασωθεί στη θάλασσα.

Για να είναι αποτελεσματική, η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας διεθνούς προσέγγισης που θα συμπεριλαμβάνει επίσης: την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών, τη στήριξη των μεταναστών σε τρίτες χώρες, τη διασφάλιση της επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη και τη διάνοιξη νόμιμων οδών όπως η επανεγκατάσταση.

Πρέπει να δράσουμε από κοινού, ως ΕΕ, αλλά και μαζί με τις τρίτες χώρες. Είμαι αισιόδοξος. Κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή κρίση το 2015. Τότε δεν ήμασταν ούτε προετοιμασμένοι ούτε συντονισμένοι. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Βασίζομαι στην πολιτική βούληση όλων των συναδέλφων μου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή