Βρετανία: Παραιτήσεις υπουργών ενόψει Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Παραιτήσεις υπουργών ενόψει Μπόρις Τζόνσον

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Παραιτήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλαν Ντάνκαν, σφοδρός επικριτής του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να αναδειχθεί σήμερα νέος ηγέτης και πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η δέσμευσή του ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς συμφωνία, ώς τις 31 Οκτωβρίου, έχει θορυβήσει το υπουργικό συμβούλιο και αναμένονται επιπλέον παραιτήσεις.

Η φυγή στελεχών απηχεί το αίσθημα φόβου που επικρατεί στους Τόρις, στην προοπτική ενός ασύντακτου Brexit, την οποία πολλές επιχειρήσεις θεωρούν καταστροφική. Ο Ντάνκαν ακολούθησε τη Μάργκοτ Τζέιμς, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από υπουργός Πολιτισμού, αποκηρύσσοντας τη δέσμευση του Τζόνσον ότι η χώρα θα εγκαταλείψει με κάθε τρόπο την Ευρώπη. Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, επίσης δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί, αντί να απομακρυνθεί από τον Τζόνσον, υποσχόμενος μάλιστα ότι θα αγωνιστεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για να αποτρέψει μια ρήξη στις σχέσεις με την Ε.Ε.

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβουν και άλλοι υπουργοί, καθώς αύριο αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον. Από την πλευρά της, η Κομισιόν δηλώνει πρόθυμη να εγκαθιδρύσει σχέση εργασίας «με κάθε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου», αλλά οι διαπραγματευτές της έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν εκ νέου τη συμφωνία διαζυγίου, που συνήφθη με την απερχόμενη Τερέζα Μέι.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που τάσσεται κατά της εξόδου από την Ε.Ε., όρισε τη βουλευτή Τζον Σουίνσον νέα ηγέτη του, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει τη στροφή της κοινής γνώμης προς μια φιλοευρωπαϊκή ατζέντα. Η 39χρονη Σουίνσον απέσπασε 47.000 ψήφους, επικρατώντας του αντιπάλου της, Εντ Ντάβεϊ, ο οποίος κέρδισε μόλις 28.000 στο εσωκομματικό δημοψήφισμα. Τέλος, στις τάξεις των Εργατικών «παγώνει» προς το παρόν η πρωτοβουλία για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κατηγορείται ότι χειρίστηκε λανθασμένα τις καταγγελίες περί αντι-σημιτισμού στο εσωτερικό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή