Εξετάζεται αλλαγή στο καταστατικό του ΔΝΤ για να προταθεί η Κρ. Γκεοργκίεβα

Εξετάζεται αλλαγή στο καταστατικό του ΔΝΤ για να προταθεί η Κρ. Γκεοργκίεβα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καταστατικό του ΔΝΤ ενδέχεται να τροποποιηθεί για να διευκολυνθεί η διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ και συγκεκριμένα να διαγραφεί ο όρος ότι ο επικεφαλής του πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών όταν αναλαμβάνει καθήκοντα. Ο λόγος είναι ότι η Ε.Ε. δυσκολεύεται να εντοπίσει Ευρωπαίο υποψήφιο κοινής αποδοχής και εξετάζει υποψηφίους μεγαλύτερης ηλικίας. Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ασκεί η Γαλλία με στόχο να προωθήσει στο τιμόνι του Ταμείου τη Βουλγάρα επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία είναι 65 ετών.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το όνομα της κ. Γκεοργκίεβα έριξε ατύπως στο τραπέζι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G7. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα ανέφεραν ότι η εν λόγω υποψηφιότητα συζητήθηκε ανεπίσημα, ακριβώς εξαιτίας της ηλικίας της κ. Γκεοργκίεβα. Το όριο ηλικίας αποκλείει, άλλωστε, και τον απερχόμενο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι 71 ετών. Χωρίς να έχουν δεσμευθεί στην υποψηφιότητα της κ. Γκεοργκίεβα, Γάλλοι αξιωματούχοι προτείνουν την αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων. Αν συμφωνηθεί μια τέτοια αλλαγή, ενδέχεται να επισπευσθεί η σχετική ψηφοφορία για την επόμενη εβδομάδα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα διευκολυνθεί η Ε.Ε. να διατηρήσει τον θώκο του ΔΝΤ, που παραδοσιακά καταλαμβάνεται από Ευρωπαίο.  Ανάμεσα στους υποψηφίους που έχουν συζητηθεί έως τώρα συγκαταλέγεται και ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εχουν όμως προβάλει εντονότατες αντιρρήσεις η Ιταλία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά γεννηθείς στον Καναδά, Μαρκ Καρνεϊ, έχει προσπαθήσει ματαίως να πείσει τους Ευρωπαίους ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια «ευρωπαϊκή υποψηφιότητα». «Εχει αποκλειστεί από την κούρσα», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος για τον κ. Κάρνεϊ. Στο μεταξύ, ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά διαμαρτύρονται ότι η Γαλλία και γενικότερα οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν σχεδόν μονοπωλήσει τόσο το τιμόνι της ΕΚΤ όσο και πολλά άλλα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Η υποψηφιότητα Γκεοργκίεβα αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς εκτιμάται ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή καθώς και στην αναπτυξιακή πολιτική μετά τη θητεία της στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα έξι χρόνια που διετέλεσε επίτροπος στις Βρυξέλλες. Ως αδυναμία της αναφέρεται, πάντως, η απειρία της στις χρηματαγορές και στην πολιτική μακροοικονομικής σταθερότητας που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του ΔΝΤ. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται, συνεπώς, να αντιτάξουν ότι για το τιμόνι του ΔΝΤ χρειάζεται κάποιος πρώην υπουργός Οικονομικών με εμπειρία στη διαχείριση χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Η κ. Γκεοργκίεβα δεν βαρύνεται, όμως, από τις πολιτικές επιθετικής λιτότητας με τις οποίες είναι συνυφασμένος ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Η μεγαλύτερη ανοησία που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να μη συμφωνήσουμε επί κάποιου υποψηφίου», τόνισε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στους FT.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή