Η στερλίνα συνεχίζει την πτωτική πορεία της

Η στερλίνα συνεχίζει την πτωτική πορεία της

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα υποχώρησε χθες ως προς το δολάριο η βρετανική στερλίνα. Οι επενδυτές θεωρούν πολύ πιθανότερη μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συντεταγμένο τρόπο και ενώ αναμένουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής των Συντηρητικών – οι δύο υποψήφιοι είναι ο τέως ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον και  ο νυν ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ.

Η εξασθένηση της λίρας έρχεται σε αντίφαση με τη γενικότερη νηνεμία η οποία επικρατεί στην αγορά νομισμάτων των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Επιπλέον, όλη αυτή η νευρικότητα φανερώνει και τον γενικότερο προβληματισμό των επενδυτών ενόψει μιας πιθανής ανάδειξης του Μπόρις Τζόνσον, γνωστού πολεμίου της Ε.Ε., σε νέο πρωθυπουργό. «Εκτιμάμε ότι η αγορά διακρίνει 50% πιθανότητες να συναφθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες και 50% να συμβεί το αντίθετο», παρατηρεί ο Νιλ Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος αντιστάθμισης επενδυτικών κινδύνων στη Mizuho.

Αναλυτές της Morgan Stanley δίνουν πιθανότητες 30% να φύγει η Βρετανία με μη οργανωμένο τρόπο από την Ε.Ε., δηλαδή περισσότερες από το 25% προηγουμένως. Καθόλου τυχαία, αφού ο κ. Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η χώρα θα φύγει στις 31/10 ούτως ή άλλως.

Χθες η στερλίνα έχασε 0,3% της αξίας της προς το δολάριο, στο 1,2467 δολ. Πτωτικά κινήθηκε και προς το ευρώ, στις 89,98 πένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή