Μέχρι το τέλος του έτους ο ΧΥΤΑ Φυλής

Μέχρι το τέλος του έτους ο ΧΥΤΑ Φυλής

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο βρίσκεται και πάλι η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος δέχεται τα σκουπίδια των 4 εκατ. κατοίκων της πρωτεύουσας, καθώς και των οικονομικών δραστηριοτήτων της. Αυτή τη φορά το πρόβλημα βρίσκεται στη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ), η οποία, λόγω προσφυγών, καθυστέρησε να ανατεθεί σε ιδιώτη. Ως αποτέλεσμα, αν δεν λυθεί άμεσα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, είναι ορατός ο κίνδυνος το ΕΜΑΚ να αναστείλει τη λειτουργία του και οι περίπου 20.000 τόνοι απορριμμάτων που οδηγούνται εκεί για επεξεργασία να θάβονται και αυτοί στον ΧΥΤΑ Φυλής. Την ίδια στιγμή, ο ΕΔΣΝΑ δηλώνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, η λειτουργία του ΧΥΤΑ μπορεί να συνεχιστεί έως το τέλος του έτους, προτείνοντας νέα επέκτασή του.

Την Παρασκευή, η εκτελεστική επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ζήτησε την παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο της σύμβασης με τον ιδιώτη που διαχειρίζεται σήμερα το ΕΜΑΚ. «Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για το ΕΜΑΚ, όμως οι διαγωνιστικές διαδικασίες καθυστέρησαν λόγω δικαστικών προσφυγών, ώστε να μην υπάρχει λύση άμεσα», εξηγεί στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά.

Λόγω του ζητήματος, το ΕΜΑΚ ήδη δέχεται πολύ μικρότερες ποσότητες (περίπου 9.000 τόνους τον μήνα, έναντι 20.000-25.000 τόνων υπό κανονικές συνθήκες), ενώ τον Αύγουστο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες, αντί μιας, που έκλεινε συνήθως, για ετήσια συντήρηση. Από τα απορρίμματα που δέχεται προς επεξεργασία το ΕΜΑΚ, το 50-52% επιστρέφει στον ΧΥΤΑ, ενώ το υπόλοιπο μετατρέπεται σε RDF, ανακυκλώσιμα κ.λπ.

«Αν δεν μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη σύμβαση, τότε το ΕΜΑΚ θα σταματήσει να λειτουργεί», λέει η κ. Μπιζά. «Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς όλα τα απορρίμματα θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, τη λειτουργία του οποίου παλεύουμε να επεκτείνουμε. Επιπλέον, θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα σε δήμους όπως η Αθήνα, το Περιστέρι κ.ά., στους οποίους η διαλογή των απορριμμάτων δεν θα μπορεί να γίνεται πλέον κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα απορρίμματα των δήμων αυτών οδηγούνταν στο ΕΜΑΚ, που έχει 24ωρη λειτουργία, αντί του ΧΥΤΑ, που ξεκινά να λειτουργεί το πρωί». Ο διαγωνισμός για την επέκταση και αναβάθμιση του ΕΜΑΚ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δεν έχει όμως προκηρυχθεί. Μάλιστα, δεν είναι βέβαιο ότι η νέα περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου.

Το πρόβλημα στο ΕΜΑΚ έρχεται να επιβαρύνει την ήδη «πιεσμένη» κατάσταση στη Φυλή. Σε έγγραφο που έστειλε ο ΕΔΣΝΑ στον νέο περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ «εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους» ή, αν προχωρήσουν οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί (ουσιαστικά η περαιτέρω «φόρτωση» του πρώτου και δεύτερου «κυττάρου» του ΧΥΤΑ, κάτι που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί επικίνδυνο), να παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2020. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων, εφόσον δώσει το πράσινο φως το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ταυτόχρονα, ο ΕΔΣΝΑ προτείνει ευθέως κάτι που μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Αττικής αρνείτο: την επέκταση του ΧΥΤΑ. «Δεδομένου ότι δεν έχουν χωροθετηθεί άλλοι χώροι, οι μόνες βραχυπρόθεσμες λύσεις προς το παρόν χωροθετούνται εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής (σ.σ. του χώρου του ΧΥΤΑ Φυλής). Ηδη εξετάζονται σενάρια για χώρους εντός της ΟΕΔΑ, καθώς και βέλτιστοι τρόποι δημοπράτησης, που θα διασφαλίσουν ταχύτητα και ευελιξία στον ΕΔΣΝΑ, ώστε να είναι εφικτό το φθινόπωρο του 2020 να έχει κατασκευαστεί ο νέος χώρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή