Η μετασεισμική ακολουθία δεν εμπνέει ανησυχία

Η μετασεισμική ακολουθία δεν εμπνέει ανησυχία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι καθησυχάζουν τους πολίτες σε σχέση με τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή το μεσημέρι.

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την άμεση κατεδάφιση 13 ετοιμόρροπων κτιρίων μέσα στην πόλη, ενώ τρεις παιδικοί σταθμοί του δήμου δεν λειτούργησαν χθες για προληπτικούς λόγους. Κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Αθηναίων έχουν ήδη πραγματοποιήσει ελέγχους σε εγκαταλελειμμένα ή ασυντήρητα διατηρητέα κτίρια προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την οριστική καταγραφή για δεκατρία από αυτά εκδίδονται άδειες κατεδάφισης. Πρόκειται για τα κτίρια που βρίσκονται στις οδούς Μυλοποτάμου και Δαβάκη, Ηούς 36-38 και Δαιδαλιδών, Επικλέους (μεταξύ των οδών Ερμίππου και Τημένους) – 5 κτίρια, Ερεσσού 11, Πελίου 8, Αλκμαίωνος 3, Πλαπούτα 24Β, Ηλιουπόλεως 4 και Αετίωνος και Ανθέων και Αμασίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής με επίκεντρο τρία χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Μαγούλας στη Δυτική Αττική, ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την κατάρρευση δύο κτιρίων, μιας παλιάς κατοικίας στη Δραπετσώνα και ενός ακατοίκητου σπιτιού στα Πετράλωνα, ενώ ζημιές καταγράφηκαν σε προσόψεις κτιρίων στο Αιγάλεω, στον Πειραιά και στο Μοναστηράκι.

Ο Δήμος Ιλίου έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτημάτων για έλεγχο καταλληλότητας κτιρίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα διεκπεραιώσει άμεσα. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «όσα αιτήματα υποβάλλονται από τις 22 Ιουλίου θα διαβιβάζονται στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λόγω αρμοδιότητας». Σύμφωνα πάντα με τον Δήμο Ιλίου, «τα κλιμάκια ελέγχου μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου θα συνεχίσουν να ικανοποιούν με σειρά προτεραιότητας τα αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι την ολοκλήρωσή τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μέχρι στιγμής αυτοψίες κανένα κτίριο δεν έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο.

Οσον αφορά τον σεισμό, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αν και ζητούν παράταση λίγων ακόμα ημερών παρακολούθησης των δεδομένων προκειμένου να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Για τον λόγο αυτό, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του τομέα Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή του Θριασίου με συνεχή καταγραφή της μετασεισμικής ακολουθίας. Ηδη έχουν εγκατασταθεί 3 επιπλέον σεισμογράφοι στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Θανάση Γκανά, διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, μέχρι στιγμής. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο και πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα», αναφέρει.

Η συζήτηση για τυχόν ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων στην περιοχή της Αττικής, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, δεδομένου ότι προς το παρόν οι εκτιμήσεις βασίζονται σε στατιστικά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή