Στην Πατησίων παραμένει η Αρχιτεκτονική

Στην Πατησίων παραμένει η Αρχιτεκτονική

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένει στα ιστορικά κτίρια της οδού Πατησίων. Ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης, που παρείχε τη σχετική διαβεβαίωση στην ηγεσία του ΑΕΙ, ανέλαβε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, αλλά και ως πανεπιστημιακός, να σβήσει τη φωτιά που προκάλεσε η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι, στο πλαίσιο της αναγέννησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το μουσείο και οι ιστορικές εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων θα δημιουργήσουν έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο, συλλειτουργώντας.

Ειδικότερα, η αναφορά της υπουργού Πολιτισμού στις προγραμματικές της δηλώσεις την Κυριακή συνδέθηκε με την πρόταση για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και κατόπιν για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πατησίων. Στα κτίρια της οδού Πατησίων γίνονται μαθήματα και εργαστήρια κυρίως της Αρχιτεκτονικής, αλλά και άλλων σχολών του ΕΜΠ. σημασία που αποδίδεται από την κοινότητα του ΕΜΠ στο θέμα –η πλειονότητα του ΕΜΠ αντιδρά στη μεταφορά του εκπαιδευτικού έργου στην Πολυτεχνειούπολη– καταδεικνύεται από την άμεση αντίδρασή της. Χθες το πρωί συνεδρίασε το πρυτανικό συμβούλιο μαζί με τους κοσμήτορες του ιδρύματος και εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν πως «το ΕΜΠ αιφνιδιάστηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, οι οποίες αφορούν σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το συγκρότημα της Πατησίων του ΕΜΠ. Για το σχέδιο αυτό, που αφορά και σε χώρο του ΕΜΠ, δεν υπήρξε, όπως είναι επιβεβλημένο, προηγούμενη ενημέρωση της πολυτεχνικής κοινότητας, ούτε και της διοίκησης του ιδρύματος. Επισημαίνουμε ότι στο ιστορικό και εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στεγάζεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Αυτονόητο είναι ότι σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση της περιοχής το ΕΜΠ πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο».

Παράλληλα, υπήρξαν αντιδράσεις του ΕΜΠ προς κυβερνητικά στελέχη. Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γεραπετρίτης επικοινώνησε με την ηγεσία του ΕΜΠ, διευκρινίζοντας ότι ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται έως και σήμερα στις αίθουσες του ιστορικού χώρου. Στο ίδιο πλαίσιο, και η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «το ΕΜΠ και η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένουν στους χώρους τους. Επιθυμούμε η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο κέντρο της Αθήνας, καθώς παράγει η ίδια υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό. Επενδύουμε στις συνέργειες που μπορούν να αναπτύσσουν οι δύο φορείς».

Τέλος, καθήκοντα πρύτανη στο ΕΜΠ ασκεί ο πρώτος τη τάξει αντιπρύτανης, Ιωάννης Πασπαλιάρης, αφού ο κ. Ιωάννης Γκόλιας παραιτήθηκε προ ημερών. Ο κ. Γκόλιας φέρεται να μετοικεί στις ΗΠΑ για να διδάξει σε εκεί πανεπιστήμιο, αφήνοντας στον διάδοχό του την υλοποίηση σχεδίων που εξαγγέλθηκαν επί των ημερών του, όπως η συνεργασία του ιδρύματος με ΑΕΙ των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή