Μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορά στις άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το Μάτι που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή ξεκίνησε την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

«Οι δράσεις αυτές είναι η μόνη και πραγματική ένδειξη συμπάθειας και στήριξης σε αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο κ. Στέλιος Πέτσας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και έναν χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Επίσης, οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή και οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής».

Ποσό 20 εκατ. ευρώ, όπως επανέλαβε, θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση ειδικού φορέα για την αποκατάσταση περιοχών, όπως το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς, η Κινέτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαρίθμησε και τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Οπως είπε, «το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα είναι για το επιτελικό κράτος και θα κατατεθεί στη Βουλή στις 24 Ιουλίου, θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή στις 25 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Ακολούθως, θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή στις 26 Ιουλίου το δεύτερο νομοσχέδιο με τις πρώτες άμεσες μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουλίου ή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου. Το τρίτο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις διαφόρων υπουργείων και αφορά την ενίσχυση της της κυβερνησιμότητας στον ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους ποινικούς κώδικες, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, την οργάνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις με σκοπό την άμεση προώθηση του κυβερνητικού έργου. Θα κατατεθεί στη Βουλή στις 29 Ιουλίου, θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή στις 30 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου».

Αναφορικά με τις μειώσεις φόρων είπε ότι η πρώτη άμεση μείωση φόρου είναι αυτή του ΕΝΦΙΑ που θα φανεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα των πολιτών σε λίγες μέρες. 

«Ισχυρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεσαίες περιουσίες που νομοθετούμε εμείς είναι ίδια με τη μείωση που είχαν εξαγγείλει εκείνοι, αλλά δεν είναι έτσι. Πρόκειται ξανά για fake news», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγουμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

«Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμου για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Αύριο, Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 11:30, το Μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξει τις πύλες του σε 15 νέους μαθητές, οι οποίοι θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα, στις 10:30, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα τον αντικαπνιστικό νόμο.

Την Πέμπτη 25 ιουλίου, στις 9:30, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το Ελληνικό, ενώ οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9:30 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσο για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, θα ξεκινήσουν από την Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου. Στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, ενώ προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για την απώλεια του κινηματογραφιστή Σταύρου Τσιώλη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή