Ενας θρύλος αποχωρεί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρσή του από τη συγγραφή ανακοίνωσε προ λίγων ημερών ο Αλαν Μουρ, ο θρυλικός κομίστας που ώθησε το είδος σε πιο σκοτεινά και ενήλικα μονοπάτια, εξελίσσοντας παιδικούς ήρωες σε συναρπαστικές, ολοκληρωμένες λογοτεχνικές περσόνες, με σκοτεινές αντιφάσεις και αδυναμίες. Για πρώτη, ίσως, φορά οι υπερήρωες των κόμικς εμφανίζονται με τρωτά σημεία στον ψυχισμό τους, συμπλέγματα, ακόμα και εγκληματικές πράξεις. Για να μείνουμε στις πιο γνωστές και δημοφιλείς δουλειές του, ο Μουρ είναι δημιουργός ηρώων όπως οι «Watchmen» (σύντομα θα δούμε και την τηλεοπτική εκδοχή τους από το HBO) και τίτλων όπως τα «V for Vendetta» και «From Hell». Οχι τυχαία, ήρωες και αποσπάσματα από τα συγκεκριμένα καθώς και από άλλα κόμικς πέρασαν κατευθείαν στην ποπ κουλτούρα και υιοθετήθηκαν σε διαφορετικές περιστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπως, δε, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βρετανός κομίστας, η τελευταία ιστορία που θα υπογράψει θα είναι ένα ακόμα τεύχος μιας άλλης πολύ αγαπητής σειράς, του «The League of Extraordinary Gentlemen».

Στο βασίλειο της νύχτας

Συνεχίζοντας τη σειρά «Κείμενα και στοχασμοί» των εκδόσεων Αλεξάνδρεια, η Εφη Κορομηλά και η Ελευθερία Ζέη συγκεντρώνουν αποσπάσματα σπουδαίων λογοτεχνών κάτω από τον τίτλο «Η Νύχτα: Ιστορίες, θρύλοι, περιπλανήσεις». Οι σελίδες του βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα μας οδηγούν σε δρόμους νυχτερινούς, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα μιας εποχής όπου ο ηλεκτρισμός δεν είχε ακόμη διαλύσει τα σκοτάδια, και μαζί τη μαγεία τους, στη νυχτερινή πόλη αλλά και στην ύπαιθρο. Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ο Γκι ντε Μοπασάν, ο Πολ Βερλέν και αρκετοί άλλοι, μέσα από στοχασμούς και βιώματα, περιγράφουν τη νύχτα σαν ένα βασίλειο θρύλων, φασμάτων, μυστηρίου, εγκλήματος και σκληρού μόχθου.

Λέσχες ανάγνωσης

Οι λάτρεις της λογοτεχνίας θα έχουν για μία ακόμη χρονιά τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις λέσχες ανάγνωσης του βιβλιοπωλείου Ιανός, οι οποίες, όπως ανακοινώθηκε, θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη λέσχη «Ξένη και Ελληνική Λογοτεχνία», στην οποία την επιμέλεια και τον συντονισμό έχει ο Μάνος Κοντολέων, και εκείνη υπό τον τίτλο «100 χρόνια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, 1850-1950. Β΄ μέρος – Νεοέλληνες πεζογράφοι της γενιάς του ’30», με επικεφαλής τη Μαρία Σκιαδαρέση. Η συμμετοχή στις λέσχες είναι δωρεάν, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση στο www.ianos.gr, έως τις 9 Σεπτεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή