Το Τατόι δείχνει έναν δρόμο για το αύριο

Το Τατόι δείχνει έναν δρόμο για το αύριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Τατόι είναι θέμα εθνικό και όχι ειδικό. Φέρνει πλούτο, ανοίγει δουλειές, συνδέεται με τον τουρισμό, προσφέρει τόπο αναψυχής στη φύση για όλους, αποκαθιστά την ολιγωρία σε θέματα ιστορικής μνήμης, δίνει ομορφιά και στοχασμό. Με λίγα λόγια, το Τατόι, ερειπωμένο και παρακμάζον, έπειτα από 4,5 χρόνια σιγής, επανέρχεται στην προθήκη της Ελλάδας τού αύριο. Η ανέλκυση του θέματος της αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέπληξε θετικά τους γνωρίζοντες και προκάλεσε αμηχανία στους μη γνωρίζοντες.

Η συμπλεγματική θεώρηση της Ιστορίας υπήρξε συμβατή με δημόσιους λειτουργούς που προτίμησαν να παραμένουν αδρανείς. Ομως, να που το αύριο, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (που, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία της στη Βουλή, αφορά (και) «την ισορροπία ανάμεσα στο οικονομικό και διανοητικό κεφάλαιο») και κυρίως ο ψυχικός κορεσμός απέναντι στην Ελλάδα που θέλουμε να ξεπεράσουμε φέρνουν στην κορυφή ένα ζήτημα βαθύ, χρόνιο και επιτακτικό: την απελευθέρωση από την καταδυνάστευση του παρανοϊκού ανορθολογισμού.

Οσοι έχουν περπατήσει στο Τατόι γνωρίζουν ότι έχουμε, ως κράτος και ως κοινωνία, αφήσει να μαραζώνει ένα εθνικό κεφάλαιο, με δεκάδες διατηρητέα κτίσματα σε περιβάλλον υποβλητικού φυσικού κάλλους, με ένα ιστορικό κοιμητήριο που ενδιαφέρει όλους τους μελετητές της ευρωπαϊκής ιστορίας, με τη σκιά του χρόνου σε μια μοναδική ώσμωση πνευματικότητας και εγρήγορσης. Αυτά γεννώνται σε κάθε τόπο όπου η Ιστορία συναντά τη Φύση γεμίζοντας τα πνευμόνια και τον νου. Με την υπόθεση του Τατοΐου η Ελλάδα θα κάνει ό,τι έχουν κάνει όλες οι χώρες που έχουν αντίστοιχα κτήματα.

Το Τατόι ήταν ιδιοκτησία και επινόηση του Γεωργίου Α΄ και ασφαλώς το κτίριο του Ανακτόρου θα γίνει μουσείο της δυναστείας, καθώς υπάρχουν χιλιάδες κινητά αντικείμενα και έργα τέχνης. Υπάρχει εγκεκριμένη προμελέτη του ΥΠΠΟ από το 2014 για την αποκατάσταση του ανακτόρου στην πρότερη μορφή του (πριν από την αισθητική κακοποίησή του επί Γεωργίου Β΄) και η αξιοποίησή του ως μουσείου μπορεί να τρέξει γρήγορα και ανεξάρτητα από το σύνολο του κτήματος. Ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος έχει γράψει την ιστορία του Τατοΐου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής γνωρίζει κάθε σπιθαμή γης αλλά και όλα τα διαχειριστικά θέματα. Σε λίγα χρόνια όλοι οι Ελληνες θα μιλούν για το Τατόι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή