Δείγματα συνεννόησης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αναμενόμενες αντιπαραθέσεις και πέρα από τις επιμέρους επικριτικές δηλώσεις, είναι ορατές κάποιες αχτίδες συνεννόησης και συνεργασίας. Στα θετικά καταγράφονται η εικόνα πολιτικού πολιτισμού που εξέπεμψε η συνάντηση του απελθόντος με τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό στο Μαξίμου την επομένη των εκλογών, όπως και το ανάλογο κλίμα που επικράτησε κατά την παράδοση – παραλαβή των υπουργείων. Ακούστηκαν μέχρι και δηλώσεις αναγνώρισης του έργου πρώην υπουργών και ειλικρινείς ευχές για επιτυχία αυτών που τους αντικατέστησαν. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε, και να έλαβε τη συναίνεση του προκατόχου του, για την επιλογή του Μαργαρίτη Σχοινά ως νέου Ελληνα επιτρόπου. Ακολούθησε η θετική δήλωση του νέου υπ. Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι δεν αμφισβητεί «την πρόθεση κανενός ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής».

Στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το αυτονόητο: «Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί. Δεν είμαστε εχθροί. Και δεν επιζητούμε ο ένας τον πολιτικό αφανισμό του άλλου. Ας σηματοδοτήσουμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι η εποχή του θυμού, της οργής και της βίας πέρασε».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους μας να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας από ό,τι ήταν μαζί μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού θα τη στηρίξουμε στο εξωτερικό». Σε ανάλογο πνεύμα ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι «υπάρχει δυνατότητα για συναίνεση» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή για να ψηφίσουν μαζί κάποια από τα νομοσχέδια που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα προς τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, θα στηρίξει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τέλος, η πλειοψηφία-ρεκόρ των 283 ψήφων με την οποία εξελέγη ο νέος πρόεδρος της Βουλής εκπέμπει τον δικό της συμβολισμό.

Σχετικά νηφάλιος λόγος, συναινετικοί τόνοι, αντιπαράθεση ουσίας, όχι ύβρεις και φωνασκίες. Ευπρόσδεκτα δείγματα μιας εθνικά επωφελούς κανονικότητας κατά την πρώτη αυτή μετεκλογική περίοδο. Είναι ακόμη νωρίς, και δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά η αρχή είναι θετική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή