Aνοδος 0,54% στο Χρηματιστήριο με στήριγμα από το ράλι στη ΔΕΗ

Aνοδος 0,54% στο Χρηματιστήριο με στήριγμα από το ράλι στη ΔΕΗ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετές και έντονες διακυμάνσεις, με τους πωλητές να στρέφουν τα βέλη τους στις τραπεζικές μετοχές, στη συνέχεια και λίγο μετά τα μέσα της ημέρας, με βοηθό κυρίως το ράλι της ΔΕΗ (+15,61%) αλλά και την ισχυρή άνοδο σε «Ελλάκτωρ» (+3,79%) και «Σαράντη» (+3,10%), ο Γενικός Δείκτης έβγαλε «άμυνες» και κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η εμφάνιση της BlackRock μέσω του fund της, το BlackRock Investment Management UK Limited, στη λίστα με τα σημαντικά shorts του Χ.Α. (άνω του 0,5%) εδώ και δύο εβδομάδες, έχει οδηγήσει σε αρκετές πιέσεις τον τραπεζικό κλάδο. Τις τελευταίες ημέρες το fund αυξάνει συνεχώς τις αρνητικές του θέσεις στην Alpha Bank οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα στο 0,82% επί των μετοχών της, ενώ τα τρία βρετανικά funds (Oceanwood, Lansdowne, Marshall Wace) διατηρούν τα shorts τους στο Χ.Α.

Σημαντική στήριξη στην αγορά έδωσε πάντως και η πολύ καλή εικόνα των ελληνικών ομολόγων, τα οποία σημείωσαν ράλι παρά τις μεικτές τάσεις που κυριάρχησαν στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά και στο 2,055%, ενώ το 1,6% άγγιξε η απόδοση του νέου 7ετούς που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με απόδοση 1,9%. Ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 869,64 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 858,14 και των 871,39 μονάδων, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,09 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,52%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,73% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26%, στις 749,94 μονάδες. Παρά τις έντονες αρχικές πιέσεις, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 0,19%, η Εθνική στο -0,17%, η Eurobank στο -1,19% και η Πειραιώς σημείωσε άνοδο 1,89%.

Παρά τη χθεσινή άνοδο πάντως, η αγορά απέχει αρκετά από τα πρόσφατα υψηλά των 895 μονάδων που βρέθηκε την παραμονή των εκλογών. Μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης γύρω από τη μείωση της φορολογίας, την ενίσχυση των επενδύσεων, την επιτάχυνση των μεγάλων projects και το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ, θα μπορούσε να αναμένει κανείς μια ισχυρή κίνηση στο Χ.Α. το οποίο φαίνεται τελικά να αδυνατεί να ξεπεράσει τις 870-880 μονάδες. Αυτό σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να δρομολογηθούν οι εξαγγελίες στα διάφορα πεδία ώστε οι πρόδρομοι δείκτες να προεξοφλήσουν την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Το ελληνικό Χρηματιστήριο «θέλει τον χρόνο του» για να εδραιώσει σε συναλλακτική ευρωστία που στη συνέχεια θα οδηγήσει τον Γ.Δ. στη διάσπαση των 900 μονάδων, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή