Εμπρηστικές δηλώσεις Τραμπ για Αφγανιστάν

Εμπρηστικές δηλώσεις Τραμπ για Αφγανιστάν

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Αναταραχή στους κόλπους της αφγανικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να θέσουν τέλος στην ατέρμονη πολεμική σύρραξη με τους αντάρτες των Ταλιμπάν σε μόλις μία εβδομάδα, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε το Αφγανιστάν στον αφανισμό και σε απώλεια 10 εκατομμυρίων ζωών.

Εκπρόσωποι του προέδρου του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκανί, απευθύνθηκαν στην αμερικανική πλευρά προς διευκρίνιση των εμπρηστικών αναφορών του Τραμπ, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξωγενούς παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο διμερών συζητήσεων με το Πακιστάν, ο πρωθυπουργός του οποίου, Ιμραν Χαν, επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, στον απόηχο της περυσινής μείωσης της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς την Ισλαμική Δημοκρατία. Η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας σύμπηξης συμμαχιών εκ μέρους της Ουάσιγκτον, με απώτερο στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τη διασφάλιση μόνιμης εκεχειρίας στο Αφγανιστάν. Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, προς επίρρωσιν των προεκλογικών εξαγγελιών Τραμπ.

Παράλληλα, ο Τραμπ εισηγήθηκε το ενδεχόμενο αμερικανικής διαμεσολάβησης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο φλέγον ζήτημα του Κασμίρ, ισχυριζόμενος ότι μια τέτοια πρόταση έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Η μνεία της Ουάσιγκτον σε αυτή την προοπτική προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, το οποίο επανέλαβε την αταλάντευτη δέσμευση της ινδικής κυβέρνησης για μια διμερή διευθέτηση του μείζονος προβλήματος της αμφισβητούμενης, βορειοδυτικής επικράτειας. Τελικώς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανάρτησή του στο Τουίτερ, αποπειράθηκε να ξεδιαλύνει το νεφελώδες τοπίο με μια έμμεση αναίρεση του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι η αμέριστη υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ των δύο μερών δεν συνεπάγεται εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή