«Ψαλίδι» στον αριθμό μετακλητών

«Ψαλίδι» στον αριθμό μετακλητών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρουσιολόγιο των μετακλητών υπαλλήλων σε κάθε υπουργείο θα είναι πλέον μικρό. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνει «ψαλίδι» στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, θέση η οποία έως τώρα έχει αποτελέσει το όχημα αναξιοκρατικών διορισμών ημετέρων στο Δημόσιο από τα κυβερνητικά στελέχη. Στόχος είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά και της μετάδοσης ενός μηνύματος αξιοκρατίας στην επιλογή των στελεχών, καθώς, έως και το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν καταγγελίες και πολιτικοί διαξιφισμοί για τον αριθμό τους και το κόστος της μισθοδοσίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο σχεδιασμός, όπως υπηρετείται και από το πρώτο ν/σ που θα κατατεθεί για τη δομή και λειτουργία της κυβέρνησης και το επιτελικό κράτος, το οποίο επιμελείται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προβλέπει ότι κάθε υπουργός θα δικαιούται εννέα μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους. Επίσης, κάθε υφυπουργός θα δικαιούται έξι μετακλητούς υπαλλήλους (χωρίς δημοσιογράφους, οι οποίοι, εάν κριθούν αναγκαίοι, μπορούν να καλύψουν μία από τις έξι θέσεις). Μικρό αριθμό μετακλητών, έως πέντε, θα έχουν οι γενικοί γραμματείς, οι οποίοι κρίνεται απαραίτητο να συνεπικουρηθούν από μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους. Και αυτό διότι μειώθηκε ο αριθμός τους –από 93, οι γενικές γραμματείες περιορίστηκαν σε πέντε– συγκεντρώνοντας περισσότερες αρμοδιότητες σε κάθε γραμματεία.

Ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, βεβαίως, εξαρτάται από τον αριθμό των υφυπουργών και υφυπουργών· η νυν κυβέρνηση έχει 51. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων κυμαινόταν περί τις 2.700 στις 31 Μαρτίου. Εκτοτε, βέβαια, και έως τις εκλογές, υπήρξαν πράξεις υπουργικού συμβουλίου με τις οποίες προσελήφθησαν καινούργιοι μετακλητοί.

Με τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος. Από τον ίδιο στόχο υπαγορεύεται το ενδεχόμενο, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει η κυβέρνηση, να μειώσει τις οροφές των δαπανών στα υπουργεία σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Από την άλλη, χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συναντήθηκε με την ΟΛΜΕ, και μεταξύ άλλων συζήτησαν το θέμα των 4.500 διορισμών εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην ειδική αγωγή από το σχολικό έτος 2019-20. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Θεόδωρος Τσούχλος, οι θέσεις θα δοθούν σχεδόν ισόποσα (από 1.500) για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για ειδικό-βοηθητικό προσωπικό. Οι διορισμοί θα γίνουν τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών για το 2019-20 εξετάζεται να γίνουν με τους πίνακες κατάταξης του 2018 και όχι του νέου νόμου, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για τη σχετική προετοιμασία. Βέβαια, μελετάται το σενάριο το πρώτο κύμα διορισμών να γίνει με το προηγούμενο σύστημα και για τους υπολοίπους να εφαρμοστεί η πρόσφατη ρύθμιση Γαβρόγλου. Ο αριθμός των προσλήψεων θα κυμανθεί στα επίπεδα του περασμένου έτους, όταν προσελήφθησαν περίπου 31.300 αναπληρωτές και στις δύο βαθμίδες.

Επανεξετάζονται οι «πράσινες» σχολές

Τον διαχωρισμό των τμημάτων ΑΕΙ σε «πράσινα» και «κόκκινα», όπως καθορίστηκαν από το νέο εξεταστικό σύστημα που ψηφίστηκε προ τριμήνου, επανεξετάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Αυτό ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο προεδρείο της ΟΛΜΕ. Πρόκειται για τις σχολές στις οποίες οι υποψήφιοι θα εισάγονται και με το απολυτήριό τους (οι λεγόμενες «πράσινες»), εάν η ζήτηση είναι μικρότερη των θέσεών τους, και για εκείνες στις οποίες οι υποψήφιοι θα εισάγονται μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος στην «Κ», εάν το υπουργείο καταργήσει τις «πράσινες» σχολές, το εθνικό απολυτήριο αποδεσμεύεται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, εξετάζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος της κατάργησης.

Αμεσα πάντως το υπουργείο θα προχωρήσει σε μείωση της ύλης σε μαθήματα της Γ΄ Λυκείου, καθώς υπήρξαν παράπονα για υπερβολική αύξησή της σε μαθήματα όπως η Φυσική, τα Αρχαία, τα Νέα, η Χημεία.

Τέλος, χθες το απόγευμα η ΚΝΕ έκανε το πρώτο συλλαλητήριο επί των ημερών της νέας κυβέρνησης, κατά της κατάργησης του ασύλου στα ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή