«Ο θεός των ανθρώπων δεν έχει φύλο»

«Ο θεός των ανθρώπων δεν έχει φύλο»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολλά χρόνια επιθυμούσα να έρθω στην Ελλάδα, αλλά πάντοτε κάτι συνέβαινε. Οταν όμως δέχθηκα το τηλεφώνημα από τον Σταύρο Τσακίρη, για να υποδυθώ τον Προμηθέα, φοβήθηκα. Και ύστερα σκέφτηκα τους γονείς μου που έχουν πλέον “φύγει”, να λένε “Κατερίνα, αστειεύεσαι; Σου κάνουν τέτοια πρόταση και θα πεις όχι;”». Με αυτές τις φράσεις, πολύ συγκινημένη, ξεκίνησε να μιλάει η σπουδαία ηθοποιός Κάθριν Χάντερ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παράσταση «Προμηθέας», την τραγωδία του Αισχύλου που σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Σταύρος Τσακίρης, συμμετέχοντας στο φεστιβάλ Επιδαύρου (9-10/7). Για τους λάτρεις του θεάτρου η Κάθριν Χάντερ –η Κατερίνα Χατζηπατέρα, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες– αποτελεί έναν ζωντανό μύθο της σκηνής. Στη μακρά πορεία της στο σύγχρονο βρετανικό θέατρο έχει τιμηθεί με ένα βραβείο «Λόρενς Ολίβιε» και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες της. Γι’ αυτό η διαβεβαίωση ότι στη δύσκολη προσπάθεια να υποδυθεί τον Προμηθέα, βρίσκεται «σε ασφαλή χέρια» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, και γεννά μεγάλες προσδοκίες στο θεατρόφιλο κοινό για την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Εξίσου ευτυχής γι’ αυτή τη συνεργασία ήταν και ο Σταύρος Τσακίρης: «Είμαστε τυχεροί που την είδαμε να δουλεύει μαζί μας, είμαστε τυχεροί που υπάρχει για το παγκόσμιο θέατρο», σχολίασε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χάντερ ενσαρκώνει στη σκηνή έναν ανδρικό ρόλο· έχει διακριθεί ως Βασιλιάς Ληρ, Ριχάρδος Γ΄ και Τίμων ο Αθηναίος με τον περίφημο θίασο Complicité. Ο Προμηθέας αποτελεί για εκείνην μια νέα πρόκληση, πολύ ουσιαστική, μια και, όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης, «η επιλογή μιας γυναίκας ηθοποιού για αυτόν τον ρόλο δεν έγινε για λόγους εξωτισμού. Αποτελεί την απόρροια της σκέψης πως ο Προμηθέας, ο εκπρόσωπος του ανθρώπινου γένους, δεν έχει φύλο. Ο θεός των ανθρώπων δεν έχει φύλο». Η Χάντερ, πολύ σεμνή και γνωστή για την εργατικότητά της, αναφέρθηκε με θέρμη στο ομαδικό πνεύμα που διακρίνει την παράσταση, στην εμπειρία και την αξιοσύνη των συναδέλφων της και δεν παρέλειψε να σχολιάσει τον θαυμασμό της για τον Νικήτα Τσακίρογλου, που κρατά τον ρόλο του Αφηγητή, και έχει υποδυθεί τον Προμηθέα δύο φορές στο παρελθόν.

Ο θίασος είναι αξιόλογος και διαθέτει εκπλήξεις, όπως τον Δημήτρη Πιατά στον ρόλο του Ηφαίστου, τον πρώτο του τραγικό ρόλο στην Επίδαυρο. Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος έχει δημιουργήσει τη σκηνική εγκατάσταση της παράστασης, και τη νέα μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή