Το Αλτσχάιμερ πλήττει κυρίως γυναίκες και φταίει μια πρωτεΐνη

Το Αλτσχάιμερ πλήττει κυρίως γυναίκες και φταίει μια πρωτεΐνη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο ευάλωτες στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ είναι οι γυναίκες από ό,τι οι άνδρες. Mπορεί τα δύο φύλα να είναι ίσα, αλλά η νοσηρότητα που εμφανίζουν όσον αφορά σε κάποιες ασθένειες είναι διαφορετική. Τώρα οι ερευνητές γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό στο Αλτσχάιμερ. Η ανομοιογένεια στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα των δύο φύλων και τα διαφορετικά φυλοσυνδεόμενα γονίδια που σχετίζονται με την εμφάνιση της συγκεκριμένης εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα από τους άντρες τη συγκεκριμένη ασθένεια, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα. Αλλωστε σήμερα οι γυναίκες που επιβιώνουν με την ασθένεια, την πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας, είναι περισσότερες.

Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι οι γυναίκες εμφανίζουν Αλτσχάιμερ συχνότερα από τους άντρες διότι ζουν περισσότερα χρόνια. Νέα δεδομένα όμως που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ενωσης Αλτσχάιμερ στο Λος Αντζελες ανατρέπουν αυτή την επικρατούσα άποψη.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Βάντερμπιλτ μελέτησαν σε τομογραφίες εγκεφάλου την πρωτεΐνη «Τau» που έχει συνδεθεί –όπως και το αμυλοειδές βήτα– με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι πρωτεΐνες αυτές δημιουργούν τοξικές μάζες και οδηγούν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε θάνατο με αποτέλεσμα την έκπτωση μνήμης. Βρέθηκε ότι στον εγκέφαλο των γυναικών οι συνδέσεις των περιοχών όπου παράγεται η πρωτεΐνη «Τau» είναι καλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη «Τau» και επομένως και η γνωστική έκπτωση που αυτή μπορεί να προκαλέσει, εξαπλώνεται γρηγορότερα στον γυναικείο εγκέφαλο.

Η δρ Τζάνα Βόιγκ, επικεφαλής έρευνας του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Alzheimer’s Research UK» δήλωσε πως «οι διαφορές των δύο φύλων στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στα διαφορετικά ποσοστά που καταγράφονται ότι πάσχουν από Αλτσχάιμερ».

Την ίδια στιγμή, μία άλλη έρευνα, η οποία εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα γονίδια των δύο φύλων συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, συμπέρασμα που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία διαφορετικών προφίλ κινδύνου για άνδρες και γυναίκες. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο κατά πόσον η συγκεκριμένη επιστημονική διαπίστωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση αυτών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου.

Η δρ Βόιγκτ τόνισε πως «παραμένει άγνωστο γιατί συγκεκριμένα γονίδια στις γυναίκες συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, ενώ στους άνδρες όχι. Αν όμως αυτό αποκαλυφθεί, θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε τη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων».

Πράγματι, το Αλτσχάιμερ πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Στη Βρετανία πάσχουν από άνοια 500.000 γυναίκες, ενώ μόλις 350.000 άνδρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν είναι άνω των 65 ετών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να προσβληθούν και οι νεότεροι σε ηλικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή