Πιο πιθανό το Brexit άνευ συμφωνίας

Πιο πιθανό το Brexit άνευ συμφωνίας

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, η προοπτική για ένα ασύντακτο Brexit καθίσταται πιθανότερη με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Η νίκη του πρώην δημάρχου του Λονδίνου επί του υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, με διπλάσιες ψήφους (92.153 ψήφους έναντι 46.656) για την ηγεσία των Τόρις φέρνει εγγύτερα το Ηνωμένο Βασίλειο σε μία έξοδο από την Ε.Ε. ανήμερα τη γιορτή του Halloween, την 31η Οκτωβρίου, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Το σενάριο αυτό έχει θορυβήσει ακόμη και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Brexit, αλλά και την πλειονότητα των οικονομολόγων στη χώρα, που προβλέπουν βαθιά ύφεση, απώλεια θέσεων εργασίας και βουτιά της στερλίνας. Η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εγκαταλείπει σήμερα το πόστο της αφότου μεταβεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για να δει τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα διορίσει επισήμως τον Τζόνσον πριν πάει στην Ντάουνινγκ Στριτ. Στο μεταξύ, είναι πιθανό τις πρόσφατες παραιτήσεις υπουργών να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Μέι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για το Brexit, έστω και χωρίς συμφωνία, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Χθες, την υπουργό Πολιτισμού και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλαν Ντάνκαν, ακολούθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ. Ο ίδιος είχε εξάλλου προειδοποιήσει ότι μία ασύντακτη έξοδος από την Ε.Ε. θα προκαλέσει καταστροφή της οικονομίας και διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού δεν αποκλείεται η Σκωτία να πραγματοποιήσει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

Τι δήλωσε

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε σε ομιλία του ο Τζόνσον αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αποκαλώντας εαυτόν «The dude» από την ταινία των αδελφών Κοέν «Ο μεγάλος Λεμπόφσκι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του βρέθηκαν συγγενείς του, όχι όμως και η σύντροφός του, με την οποία είχε πρόσφατα έναν ηχηρό καβγά στο σπίτι με αποτέλεσμα οι γείτονες να καλέσουν την αστυνομία. Παρ’ όλα αυτά, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του επέμεναν ότι η Κάλι Σάιμονς θα μετακομίσει μαζί του στην Ντάουνινγκ Στριτ αλλά όχι αμέσως. Ο πατέρας του, Στάνλεϊ Τζόνσον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο γιος του είναι έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα, χωρίς άγχος, επειδή έχει λάβει μια σκληρή παιδεία, στο Ιτον, το κλασικό σχολείο της μεγαλοαστικής τάξης στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είκοσι πρωθυπουργοί της χώρας ήταν απόφοιτοι του Ιτον.

«Ο κλόουν ενθρονίζεται καθώς η χώρα καίγεται στην κόλαση», είναι ένας από τους τίτλους της εφημερίδας Guardian, που απηχεί τη γνώμη πολλών Βρετανών πολιτών για το νέο πρωθυπουργό. Αλλες εφημερίδες, ωστόσο, όπως η συντηρητική Telegraph εκτιμούν ότι η χαρισματική προσωπικότητά του είναι το ιδανικό αντίδοτο στην κόπωση της κοινής γνώμης με την πολιτική της Μέι. Τα ανέκδοτα που συνόδευσαν τη διαδρομή του 55χρονου πρώην υπουργού Εξωτερικών τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν εμπόδισαν καθόλου την ανέλιξή του μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ.

Διπλωματική γκάφα

Μία από τις θρυλικές διπλωματικές του γκάφες ήταν στο τέλος του 2017, σε σχέση με την υπόθεση της Ναζαντίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ, της Ιρανοβρετανίδας που κρατείτο στο Ιράν, κατηγορουμένη ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του ισλαμικού καθεστώτος. Τότε είχε πει ότι εκπαίδευε δημοσιογράφους τη στιγμή της σύλληψής της τον Απρίλιο 2016, τροφοδοτώντας τις κατηγορίες του καθεστώτος της Τεχεράνης, την ώρα που η οικογένειά της επέμενε ότι βρισκόταν σε διακοπές.

Το σύνθημα, γραμμένο με μεγάλα γράμματα στο λεωφορείο με το οποίο αλώνιζε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, ήταν: «Στέλνουμε 350 εκατομμύρια λίρες κάθε εβδομάδα στην Ε.Ε., καλύτερα ας χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ μας». Μόνο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κονδύλι του Λονδίνου προς τις Βρυξέλλες ανέρχεται σε 135 εκατομμύρια λίρες εβδομαδιαίως, 2,5 φορές λιγότερο από όσο ισχυριζόταν ο Τζόνσον.

«Χαζομάρες», ήταν η απάντησή του το 2004 όταν τον ρωτούσαν για την εξωσυζυγική σχέση με την Πετρονέλα Γουάιατ, δημοσιογράφο του Spectator, όσο εκείνος ήταν διευθυντής του περιοδικού. Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν εκείνη την εποχή μία από τις μεγάλες ελπίδες των Τόρις. Η μητέρα της Πετρονέλα όμως, η λαίδη Γουάιατ, αποκάλυψε ότι η κόρη της έμεινε έγκυος και αναγκάστηκε να κάνει άμβλωση. Ετσι ο Τζόνσον αποπέμφθηκε από την ηγεσία των Τόρις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή