Τουρκία: θεαματική χαλάρωση νομισματικής πολιτικής

Τουρκία: θεαματική χαλάρωση νομισματικής πολιτικής

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλέον τολμηρή μείωση επιτοκίων των τελευταίων 16 ετών και την πρώτη των τελευταίων τεσσεράμισι ετών προχώρησε χθες η Τράπεζα της Τουρκίας. Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την αποπομπή του διοικητή της, Μουράτ Τσετίνκαγια, που αντιστεκόταν στις προσταγές του Τούρκου προέδρου, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια της τουρκικής λίρας κατά 425 μονάδες βάσης, στο 19,75% από το 24%. Στο επίπεδο του 24% τα είχε αυξήσει τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους υπό την πίεση μιας δραματικής νομισματικής κρίσης που είχε προκαλέσει το καλοκαίρι του 2018 μια διπλωματική κρίση με την Ουάσιγκτον. Τότε η κατάρρευση της τουρκικής λίρας κατά περισσότερο από 30% είχε οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα πάνω από το 20%.

Στο μεταξύ, μεσολάβησε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που τελευταία βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 16%, την οποία επικαλέστηκε, άλλωστε, και η Τράπεζα της Τουρκίας. Η απόφαση προκάλεσε άμεσα υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που το βράδυ κυμαινόταν στις 5,70 λίρες προς ένα δολάριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, η τουρκική λίρα είχε παραμείνει σταθερή παρά τη νέα διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον, με αιχμή αυτή τη φορά την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την κυβέρνηση Ερντογάν. Προφανώς η αντοχή που επιδείκνυε τελευταία το νόμισμα προλείανε το έδαφος για τη θεαματική αυτή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία πως έως τώρα διατηρούσε τα υψηλότερα επιτόκια ανάμεσα σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες. Η κίνηση ήταν πολύ πιο τολμηρή από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, που προέβλεπαν μείωση μόνον κατά 250 μονάδες βάσης.

Η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας έχει συστηματικά υπονομευτεί από τις παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου στο έργο της, όπως και από την πρόσφατη αποπομπή του διοικητή της. Ως εκ τούτου, υπό την ηγεσία του νέου διοικητή και πρώην αντιπροέδρου, Μουράτ Ουισάλ, η τράπεζα επέλεξε ιδιαίτερα επιφυλακτική διατύπωση στη σχετική ανακοίνωσή της.

Απέφυγε να δεσμευτεί πως η πολιτική της θα παραμείνει άκρως επεκτατική και άφησε να εννοηθεί ότι τα επίπεδα των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό. Τόνισε συγκεκριμένα πως «για να δρομολογήσουμε την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και να παραμείνουμε σε αυτή την πορεία, πρέπει να διατηρήσουμε μια συνετή νομισματική πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή