Θεσμοθέτηση κεντρικού συστήματος για μετακλητούς

Θεσμοθέτηση κεντρικού συστήματος για μετακλητούς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεντρικό σύστημα για την κατανομή των μετακλητών υπαλλήλων που θα στελεχώσουν θέσεις σε υπουργεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε, χθες, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Κ» (φύλλο Τετάρτης 24/7) για μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, γεγονός που θα έχει και δημοσιονομικό όφελος.

Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξή του (Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6) ανέφερε ότι «θεσμοθετείται κεντρικό σύστημα για τους μετακλητούς. Μέχρι σήμερα υπήρχαν διάσπαρτες αποφάσεις που προσέθεταν αριθμό μετακλητών και τελικά φτάναμε σε σημείο να μη γνωρίζουμε πόσοι είναι οι μετακλητοί. Τώρα θα έχουμε έναν ενιαίο αριθμό που είναι ξεκάθαρος για υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς. Θα υπάρχει διαφάνεια στο ζήτημα γιατί θα γνωρίζουμε από πριν ποιος είναι ο αριθμός των μετακλητών», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων της τάξεως του 15%-20% στο σύνολο των υπουργείων, γεγονός που θα έχει δημοσιονομικό όφελος περί του 30% σε σχέση με τα ποσά που δίνονταν έως τώρα για τις απολαβές των μετακλητών.

Ως αφορά την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που θα συσταθεί με στόχο τον έλεγχο της διαφθοράς στο Δημόσιο, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «θα αποτελείται από τεχνοκράτες υψηλού κύρους και θα συγκεντρώνει εξουσίες πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών που σήμερα είναι διάσπαρτοι. Θα εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές ελέγχου με πολύ μεγάλη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Θα λειτουργεί εντελώς αμερόληπτα και δεν θα υπόκειται σε πολιτικό έλεγχο».

Ο υπουργός Επικρατείας, που επίσης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής, ρωτήθηκε για τα επιχειρήματα του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που ζήτησε να μη δικαστεί ως απλός πολίτης για τις δικογραφίες εις βάρος του που έχουν σταλεί στη Βουλή και αφορούν την υπόθεση της κρυφής καταγραφής της συνομιλίας του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα καθώς και μία μήνυση του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Στ. Πουλή. Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «εάν υπάρχει υποκλοπή και εάν τεκμηριώνεται συκοφαντική δυσφήμηση, είναι αμφίβολο αν εντάσσονται στα υπηρεσιακά καθήκοντα ενός υπουργού. Δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί ότι αυτά τα δύο πηγάζουν από αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή