Γράμματα Αναγνωστών

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας είναι ο εχθρός και τον λεν λαϊκισμό

Κύριε διευθυντά

Στον σχολιασμό του αποτελέσματος των εκλογών της 7ης Ιουλίου κυριάρχησε η ρήση «επιστροφή στην κανονικότητα», που ακούστηκε και από χείλη αξιοσέβαστων ανθρώπων, όπως ο Παν. Πικραμμένος.

Θεωρώ πως η μόνη «επιστροφή» που σημειώθηκε ήταν αυτή της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση. Γιατί τίθεται το ερώτημα: πότε υπήρξε κανονικότητα σε αυτή τη χώρα, που έχει διατρέξει τον κρατικό της βίο ανάμεσα σε χρεοκοπίες και πάσης φύσεως εμφυλίους, που ουδέποτε κυριάρχησε η νομιμότητα και όπου σε κάθε ειρηνικό μεσοδιάστημα μαγειρευόταν η επόμενη κρίση; Σε μία χώρα που χρειάζεται σοβαρότατες αλλαγές στον δημόσιο βίο, ώστε να βάλει φραγμούς στην αναπαραγωγή της φαυλότητας και για τις οποίες αλλαγές το πολιτικό σύστημα σφυρίζει αδιάφορα;

Η επιλογή των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές ήταν η ανάγκη φυγής προς τα εμπρός, για διεκδίκηση μιας «κανονικότητας» που μένει να κατακτηθεί.

«Ο λαός δεν ξεχνά κωλοτούμπες και ψευτιά». «Ενας είναι ο εχθρός, είναι ο λαϊκισμός».

Ηλίας Μαργαρης, Συνταξιούχος τραπεζικός, Ζάκυνθος

Ο ΔΕΔΔΗΕ, η Κινέτα και η πυρκαγιά

Κύριε διευθυντά

Αναφερόμενοι σε άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας «Η Καθημερινή» το οποίο δημοσιεύθηκε την Κυριακή 30.06.2019 με τίτλο: «Από την Κινέτα ξεκίνησαν τα λάθη» θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής: Για την πυρκαγιά στην Κινέτα, το δίκτυό μας ουδεμία σχέση έχει με τους λόγους έναρξης αυτής και συνεπώς η όποια σχετική αναφορά, πέραν του ότι είναι λανθασμένη, αποτελεί άστοχη και απαράδεκτη μομφή προς την εταιρεία και τα στελέχη μας. Το έγγραφο πραγματογνωμοσύνης που επικαλείσθε, το αγνοούμε, καθώς ουδέποτε μας έχει γνωστοποιηθεί έως σήμερα. Εάν όντως υπάρχει τέτοιο έγγραφο, πέραν του ότι αποτελεί στοιχείο δικογραφίας που δεν έχει ολοκληρωθεί, τα συμπεράσματά του θα έπρεπε να αναφέρονται με πολλλες επιφυλάξεις, καθώς δεν έχουν ακουσθεί οι απόψεις μας, ούτε έχει ελεγχθεί η ορθότητά του. Σας γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, αντίστοιχες εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, έχουν κριθεί επιστημονικά και ουσιαστικά λανθασμένες, και εντέλει έχουν καταρριφθεί είτε ενώπιον των δικαστηρίων, είτε σε κάποιο στάδιο της προδικασίας.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας, υπενθυμίζουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ προβαίνει ανά έτος σε πληθώρα ενεργειών, οι οποίες έχουν ως στόχο αφενός τη διασφάλιση της άριστης λειτουργίας του δικτύου του, με ιδιαίτερο βάρος στην προστασία προσώπων και πραγμάτων, αφετέρου διευκολύνουν και το έργο άλλων φορέων (Δήμων, Δασαρχείου, Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.λπ.), οι οποίοι ευθύνονται άμεσα για την πυρόσβεση και πυροπροστασία.

Καθώς το δίκτυό μας ηλεκτροδοτεί το σύνολο της επικράτειας, διατρέχοντας από άκρη σε άκρη όλο το ανάγλυφο της χώρας, είναι φυσικό να βρίσκεται πλησίον κάθε πιθανής εστίας πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να δίνεται η αναληθής εντύπωση ότι αυτό αποτελεί την πιθανή αιτία κάποιας πυρκαγιάς. Η αβάσιμη αυτή εντύπωση καλλιεργείται κυρίως από όσους δεν έχουν επαρκή γνώση της ηλεκτρολογίας δικτύων αλλά και για άλλους σκοπούς, π.χ. οικονομικούς λόγους αποζημιώσεων, κάλυψη ευθυνών τρίτων, αποπροσανατολισμό ερευνών, διαφυγή εμπρηστών κ.λπ. Φυσικά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι πρόωρες και επιπόλαιες κατηγορίες καταρρίπτονται όταν εξεταστούν προσεκτικά τα πλήρη στοιχεία κάθε δικογραφίας. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να θέσουμε υπόψη σας συνοπτικά τα ανωτέρω για την πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωσή σας, προκειμένου το θέμα να τεθεί στις πραγματικές διαστάσεις και να μην εγκαλείται αδίκως ο ΔΕΔΔΗΕ για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Κινέτα.

Στεφανος Π. Μπεης, Διευθυντής Περιφέρειας Πελ/σου – Ηπείρου ΔΕΔΔΗΕ

Από τον ακτιβισμό έως τον «μπαχαλακισμό»

Κύριε διευθυντά

Στο ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο εισήλθαν μερικοί ξενόφερτοι όροι, οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν οριστικά δίχως όμως επακριβή και σαφή έννοια του περιεχομένου των. Ενας εξ αυτών είναι και ο ακτιβιστής, τον οποίο οι περισσότεροι ταυτίζουν με τον περιθωριακό και τον παράνομο «μπαχαλάκη».

Πρόκειται περί λάθους. Ο ακτιβιστής κινείται και δραστηριοποιείται στα πλαίσια της νομιμότητας πάντοτε και πολλές φορές στο μεταίχμιο της παρανομίας και της νομιμότητας, δίχως όμως να παραβιάζει τα πρώτα.

Για τον ακτιβιστή, ιδίως τον πολιτικό, «εν αρχή ην η πράξη» και όχι η θεωρία. Κατεχόμενος από πληθωρική πολιτική δραστηριότητα και υπερκινητικότητα παραμερίζει θεωρητικές αρχές και κανόνες, και θέτει οδηγό το «εν αρχή ην η πράξη». Η πράξη του όμως έντονη, οξύτατη, υπερκινητική, είναι πάντα εντός των πλαισίων της νομιμότητας. Πολλές φορές εξικνείται μέχρι τα ακραία όρια της νομιμότητας, αλλά ποτέ δεν την παραβιάζει.

Ο ακτιβιστής –activiste λατινικά– είναι ο άτακτος, ο ειρηνικός θορυβοποιός και ο ειρηνικός επαναστάτης, ποτέ όμως ο ποινικός παραβάτης. Κακώς λοιπόν ταυτίζεται με τον «μπαχαλάκη» που είναι πάντα παράνομος, δειλός και ανώνυμος, κοινωνικό ίζημα και εχθρός της νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών. Ο ακτιβιστής είναι πάντα επώνυμος και πολλές φορές ανήκει στις διακεκριμένες προσωπικότητες.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας», Νομικός συγγραφέας

Ενιωσα βαθιά θλίψη με την εικόνα του ΕΜΠ

Κύριε διευθυντά

Πολλές ασχήμιες συναντάμε καθημερινά περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας. Ανάλογα βέβαια με τον τρόπο που βλέπει και σκέφτεται κανείς. Κατά κανόνα προσπερνάμε, όλα πια τα συνηθίζουμε.

Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις που κυριολεκτικά δεν αντέχονται. Με κανένα τρόπο. Κάτι θέλεις να κάνεις. Αμεσα. Να φωνάξεις. Να διαμαρτυρηθείς, αν και τώρα πλέον δεν σ’ ακούει σχεδόν κανείς.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο εμβληματικό και καπηλευόμενο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου έτυχε να βρεθώ πρόσφατα. Η αθλιότητα της ρύπανσης των εσωτερικών χώρων με γέμισε θλίψη και ντροπή. Μου έδωσε μία εικόνα που δεν έχει, πιστεύω (ας μου επιτραπεί η σκληρή λέξη), ούτε το ευτελέστερο λαϊκό χαμαιτυπείο,  της Αθήνας.

Οποιος αμφιβάλλει, ας κάνει τον κόπο να μπει από την πλαϊνή είσοδο και να περπατήσει σε διαδρόμους, κλιμακοστάσια, τουαλέτες, αίθουσες κ.λπ. Θα αντικρίσει μία φρικτή εικόνα, που όχι απλά μας προσβάλλει, αλλά κυριολεκτικά μας καταρρακώνει.

Γεννάται ευλόγως το ερώτημα: Δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος για το μεγάλο και ιστορικό αυτό πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας; Γιατί αυτή η απίστευτη αθλιότητα σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το κτίριο της Νομικής, όπου επικρατεί εντυπωσιακή ευπρέπεια και υποδειγματική καθαριότητα ευρωπαϊκού ιδρύματος;

Είναι τόσο δύσκολο να παρουσιάζει και το Πολυτεχνείο μια ανάλογη εικόνα, ώστε να απονέμεται ταυτόχρονα και κάποιος σεβασμός προς τους μεγάλους  ευεργέτες των ιστορικών αυτών κτιρίων;

Και ένα τελευταίο ερώτημα: τιμωρήθηκε ποτέ κανείς που επιλέγει να «εκφράζεται» με πολύχρωμα σπρέι στους τοίχους του Πολυτεχνείου (και όχι μόνον) αδιαφορώντας για τους πάντες και τα πάντα; Οχι βέβαια. Απεναντίας τον πείσαμε πως αυτή η απόλυτη ελευθερία λέγεται «δημοκρατία» και ουχί αναρχία. Μια και ζούμε την εποχή της γενικής μετάλλαξης των πάντων, χάριν της «προοδευτικότητας», μεταλλάξαμε και τον Πλάτωνα: «Η γαρ άγαν ελευθερία έοικεν ουκ εις άλλο τι ή εις άγαν δουλείαν, μεταβάλλειν και ιδιώτη και πόλει…».

Κατερινα Παπαθωμα – Μαστοροπουλου, Φιλόλογος – αρχαιολόγος, λέκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή