Αξιότιμον κ. Παύλο Πολάκη, ενταύθα

Αξιότιμον κ. Παύλο Πολάκη, ενταύθα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιότιμε κύριε Πολάκη, αξιότιμε κύριε υπουργέ (αυτή η προσφώνηση, άλλωστε, θα σας ακολουθεί διά βίου, είτε αναλάβετε ξανά υπουργικό θώκο είτε όχι).

Κατάγομαι από ένα ορεινό χωριό της νότιας Σάμου, τα Σκουρέικα. Mικρό χωριό, όμορφο, γεμάτο ζωή κάποτε και με ανθρώπους διψασμένους για προκοπή – ίσως γιατί ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα γι’ αυτούς. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει βγάλει πολλούς γραμματιζούμενους: γιατρούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες. Σήμερα, ζήτημα είναι αν έχει εκατό κατοίκους, ηλικιωμένους στην πλειονότητά τους.

Κάθε Πέμπτη, τα Σκουρέικα επισκέπτεται ένα γιατρός από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου. Ή, τουλάχιστον, υποτίθεται ότι τα επισκέπτεται. Δύο εβδομάδες τώρα δεν έχει φανεί. Ούτε έχει ειδοποιηθεί κανείς για τον λόγο της απουσίας του. Χθες, για μία ακόμα φορά, μαζεύτηκαν στο κοινοτικό κατάστημα κάμποσοι χωριανοί, με χρόνια προβλήματα υγείας οι περισσότεροι. Κάποιοι έφθασαν από τα καλύβια τους στις γύρω παραλίες και εξοχές, για να τους εξετάσει ο γιατρός ή να τους γράψει φάρμακα. Μερικοί υπερήλικες διήνυσαν την απόσταση από το σπίτι τους μέχρι εκεί ασθμαίνοντας, με το μπαστουνάκι τους, μέσα στη ζέστη. Περίμεναν στωικά. Εις μάτην. Εκείνος δεν ήρθε.

Ο πατέρας μου, που ζει μόνος στα Σκουρέικα, τον περίμενε για τη μηνιαία συνταγογράφηση των φαρμάκων του, τα οποία έχουν σχεδόν τελειώσει. «Δεν πειράζει, παιδί μου», μου είπε, προφανώς για να μην ανησυχώ. «Θα κόβω στη μέση το χάπι της πίεσης τις επόμενες μέρες. Αν το παραλείψω και μερικές φορές δεν χάλασε δα και ο κόσμος…».

Χθες, κύριε Πολάκη, μετά την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για άρση της ασυλίας σας, σας άκουσα να διαμαρτύρεστε γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να δικαστείτε «σαν ένας οποιοσδήποτε πολίτης». Λυπάμαι που δεν μπορώ να συμμεριστώ τον θυμό σας. Διατελέσατε αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι τις 9 Ιουλίου 2019. Και, δυστυχώς, παρά το τεράστιο έργο που, όπως ισχυρίζεστε, αφήσατε πίσω σας, το εθνικό σύστημα υγείας δεν αντιμετωπίζει τον 80χρονο πατέρα μου, συνταξιούχο δάσκαλο, ως «έναν οποιονδήποτε πολίτη», αλλά ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Κάτι δεν θα κάνατε καλά, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια.

Αξιότιμε κύριε Κικίλια, αξιότιμε υπουργέ Υγείας, την περασμένη Κυριακή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, μιλήσατε για έναν νέο πολιτικό ανθρωπισμό. «Η πολιτική έχει να κάνει με την επίλυση των προβλημάτων, με γνώμονα τον άνθρωπο», είπατε. Ομορφα λόγια. Φτάνει να μην αποδειχθούν ιλουστρασιόν περιέχον, άνευ περιεχομένου. Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλες αντοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή