Το Κονκλάβιο (26/07/19)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασύνδετες παρέες

Υποτίθεται ότι το μυστήριο είναι στοιχείο όλων των καλών πραγμάτων. Οχι πάντα. Το αναφέρω με αφορμή πέπλο μυστηρίου γύρω από το κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν την εκάστοτε επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας μακριά από τις κάμερες και κατόπιν κηρύσσουν ομερτά για το τι είπαν. Πάντως, μπορεί το κλίμα το βράδυ της Τετάρτης να ήταν καλό ανάμεσά τους, αλλά, όπως το έθεσε πηγή μου, «έμοιαζε με κείνες τις παρέες που οι άνθρωποι είναι ασύνδετοι και άσχετοι μεταξύ τους». Για να το θέσω κομψά, ήταν μια από κείνες τις παρέες που μάλλον κανένας από τους συμμετέχοντες δεν θα σχημάτιζε οικειοθελώς…

Οπως και να ’χει, πληροφορούμαι ότι ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν το χαρτοφυλάκιο που θα έχει η Ελλάδα στην επόμενη Κομισιόν, ενώ έγινε θετική μνεία στη θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Για την ακρίβεια, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι χαρτοφυλάκιο θα έχει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα επιδιώξει να είναι ένα από τα παραγωγικά. Και άφησε να εννοηθεί ότι το ιδανικό θα ήταν αυτό της Ενέργειας.

Κήποι και ανάκτορα

Κατά τα λοιπά, συζήτηση έγινε φυσικά για τους κήπους του Προεδρικού που ήταν σε άψογη κατάσταση, καθώς, όπως ενημέρωσε τη σύναξη των πολιτικών αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τους φροντίζει η Γεωπονική Σχολή. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα στείλει στους αρχηγούς και την έκδοση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ιστορία του κτιρίου. Με την αφορμή, ακούω ότι έγινε και σχετική συζήτηση για την αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Πάντως, οφείλω να παραδεχτώ ότι υπάρχουν ανθρώπινες ευαισθησίες. Το λέω διότι όλοι είχαν μια έγνοια για τις γυναίκες του Λυκείου Ελληνίδων που πλαισίωναν το κιόσκι, όρθιες, ντυμένες με βαριές παραδοσιακές ενδυμασίες. Κάποια στιγμή έπεσε η ιδέα να τις αποδεσμεύσουν για να μην ταλαιπωρούνται μέσα στη ζέστη.

Παγωμένη ευγένεια

Αμηχανία επικρατούσε με την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη. Λογικό, αφού όλοι ήταν αναγκασμένοι να είναι ευγενικοί με όλους. Μαθαίνω, πάντως, ότι ο Κώστας Τασούλας ρώτησε τον Γιάνη γιατί ονομάζει το κόμμα του ΜέΡΑ25. Η απάντηση δεν ήταν ακριβώς σαφής, αλλά αυτό που κατάλαβαν οι παρευρισκόμενοι είναι ότι ο Βαρουφάκης θέτει τους στόχους του για το 2025, διαφορετικά ίσως αποχωρήσει από την πολιτική. Ουδέν σχόλιον.

 

Καψώνι Αγ. Παρασκευής

Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που αναρωτήθηκαν μήπως η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου –απόγευμα Παρασκευής, παρακαλώ– είναι κάποιο «γυμνάσιο» που τους κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τους κρατεί σε αυξημένη εγρήγορση. Δεν το αποκλείω. Πάντως, για όσους δεν γνωρίζουν, νομίζω πως το μεγαλύτερο «καψώνι» αφορά τον Χρήστο Σταϊκούρα, που θα αναλύσει την κατάσταση της οικονομίας, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Αμφότεροι κατάγονται από τη Φθιώτιδα, όπου σήμερα, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, είναι μεγάλη γιορτή. Δεν νομίζω να προλάβουν να πάνε.

Δεν ακολουθούν

Το ότι η κυβέρνηση τρέχει με υπερβολικά υψηλές ταχύτητες δεν νομίζω ότι αμφισβητείται. Για του λόγου το αληθές, οι υπηρεσίες δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν, πόσο μάλλον εν μέσω θέρους και αδειών υπαλλήλων. Το λέω γιατί ο λόγος που καθυστέρησε κατά μία μέρα η κατάθεση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος είναι ότι δεν μπορούσε να είναι έτοιμη μέσα σε μία μέρα η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το νομοσχέδιο, εξάλλου, δεν είναι και φυλλάδιο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για 110 άρθρα που εκτείνονται σε 150 σελίδες, συν οι 100 σελίδες της αιτιολογικής έκθεσης.

Cherchez la femme

Αν η Επιτροπή Γιούνκερ ήταν η πιο πολιτική Κομισιόν που θυμόμαστε, έχω την εντύπωση ότι η Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν θα είναι ίσως αυτή με τις περισσότερες γυναίκες. Λογικό, αφού για πρώτη φορά η πρόεδρος της Κομισιόν είναι γυναίκα και προφανώς θέλει να δώσει στίγμα ενδυνάμωσης και ισχυροποίησης του γυναικείου φύλου στην ευρωπαϊκή πολιτική. Πληροφορούμαι ότι η Μάλτα προτείνει ήδη γυναίκα επίτροπο –την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας Ελενα Ντάλι–, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο Εμανουέλ Μακρόν. Στον ίδιο δρόμο –όχι απαραίτητα για τους ίδιους λόγους– κινείται ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς θα προτείνει για νέα επίτροπο της Κύπρου τη Στέλλα Κυριακίδου, βουλευτή Λευκωσίας (ΔΗΣΥ, φυσικά) και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή