Ιντριγκες και έγκλημα στη δυτική Αττική

Ιντριγκες και έγκλημα στη δυτική Αττική

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστός στο δόγμα ότι η πραγματικότητα ξεπερνάει τη μυθοπλασία αποδεικνύεται ο Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας του αστυνομικού μυθιστορήματος «Μονομαχία στην Ιερά Οδό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα. Εχοντας παρακολουθήσει με σχολαστικότητα ερευνητή το αστυνομικό ρεπορτάζ των τελευταίων ετών, ξεδιάλεξε υποθέσεις που θυμίζουν έντονα φιλμ νουάρ και έχτισε πάνω σ’ αυτές την ιστορία του: μια κλοπή γαστροσκοπίων από τον Αγιο Σάββα, με δράστες μέλη του κολομβιανού καρτέλ κόκας, η έκρηξη μιας παγιδευμένης με χειροβομβίδα γλάστρας στα χέρια ξενοδόχου, κατόπιν εντολής έγκλειστου και άλλοτε ισχυρού Ελληνα επιχειρηματία, η σύλληψη προέδρου ποδοσφαιρικής ΠΑΕ για λαθρεμπόριο πετρελαίου κ.ο.κ. 

«Ο Ζαρντινίδης έσπρωξε τη Σάσα και πήγε ο ίδιος να πάρει τη γλάστρα. Η γλάστρα ανατινάχθηκε, όπως έσκυψε πάνω της να δει τι έγραφε το μπιλιέτο. Ο τοίχος γέμισε καπνό και αίματα», γράφει ο Αποστολίδης. Για να συνδέσει τις πολλές επιμέρους ιστορίες ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ήρωες, εμπνεόμενος από την πραγματικότητα.

Ο «Μίμης Δαουτάκος», για παράδειγμα, που περιγράφεται ως ο spokesman του επονομαζόμενου «Συνδικάτου του Εγκλήματος» παραπέμπει ευθέως στον Βασίλη Στεφανάκο, που δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας του, στη λεωφόρο Αθηνών, τον Ιανουάριο του 2018. «Είμαστε το Ταμείο των Εντίμων του Κορυδαλλού, όχι το Συνδικάτο του Εγκλήματος. Να πάψει το παραμύθι του Οργανωμένου Εγκλήματος στον Κορυδαλλό. Μερικά παιδιά πλάι στην κυβέρνηση το ασπάζονται», εμφανίζεται να λέει ο Δαουτάκος σε συγκρατούμενό του ενώ αδειάζουν ένα μπουκάλι «Τζακ Ντάνιελς».

Η «Μονομαχία στην Ιερά Οδό» εμπνέεται ακόμα από τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών, τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τη Χρυσή Αυγή: «Ο Νούσιας είχε ρωτήσει κι αυτός τον Δράκο για τις σχέσεις τους με τους εθνοναζί κι εκείνος είχε απαντήσει απαξιωτικά: “χεστήκαμε για την Golden Dawn. Την τύλιξαν οι Εβραίοι του Σαμαρά και ψάχνονται ακόμα”…». 

Για να μετριάσει τη δυσκολία που πιθανόν να προκαλούν στον αναγνώστη τα πολλά ονόματα ηρώων που παρελαύνουν στο βιβλίο, ο Αποστολίδης χρησιμοποιεί ένα ενδιαφέρον εύρημα: ανάμεσα στα κεφάλαια παρεμβάλλεται η αυτοαναφορική ιστορία ενός συγγραφέα, ο οποίος επεξηγεί στον επιμελητή – ατζέντη του την πλοκή μιας ιστορίας που έχει αποτυπώσει σε χαρτί και δεν είναι άλλη από το «Μονομαχία στην Ιερά Οδό».

Εκείνο πάντως που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο κριτικής είναι ότι ο συγγραφέας παρασυρμένος από την επιθυμία να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερες «κινηματογραφικές» ιστορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ, δεν δίνει βάθος στους ήρωές του και εντέλει δεν βάζει βαθιά τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα του βιβλίου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή