Μάτι: Καθαρίζεται το οικόπεδο «πυριτιδαποθήκη»

Μάτι: Καθαρίζεται το οικόπεδο «πυριτιδαποθήκη»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες, έπειτα από μήνες γραφειοκρατικών κωλυμάτων, ο καθαρισμός του οικοπέδου επί της λεωφόρου Μαραθώνος, όπου είχαν στοιβαχτεί τόνοι καμένων κλαδιών και θρυμματισμένου ξύλου από την περυσινή φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, από το πρωί συνεργεία των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ) και Avax, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συγκέντρωναν σε φορτηγά και απομάκρυναν από την περιοχή τα αποκαΐδια. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία (Lafarge, Τιτάν, Halyps) πρόκειται να παραλάβει και να επεξεργαστεί με δικό της κόστος αυτά τα υλικά.

Ο καθαρισμός του επίμαχου οικοπέδου ήταν βασικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι το αποκαλούσαν «πυριτιδαποθήκη» και φοβούνταν το ενδεχόμενο πρόκλησης νέας πυρκαγιάς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές του δηλώσεις την περασμένη Δευτέρα ότι η καύσιμη ύλη θα απομακρυνόταν από το σημείο. Οι εργασίες ξεκίνησαν περίπου 72 ώρες μετά. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατατέθηκε πρόσφατα έδωσε τη δυνατότητα στην κεντρική διοίκηση να παρέμβει άμεσα, για να αντιμετωπίσει συνέπειες φυσικών καταστροφών. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 30 έως και 45 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του οικοπέδου.

Η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης ξεκίνησε χθες από τη θρυμματισμένη ξυλεία. Στο παρελθόν, όπως εξηγεί ο κ. Χρήστος Αναγνώστου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων Ματιού, είχε επιχειρηθεί δύο φορές αυτό το υλικό να τοποθετηθεί σε πρανή άλλων περιοχών. Επειτα από αντιδράσεις, όμως, των ντόπιων κατοίκων για τη σκόνη που δημιουργείτο από την απόθεση του τρίμματος, δεν συνεχίστηκε το εγχείρημα. Παλαιότερα είχε συζητηθεί ως ενδεχόμενο, οι εταιρείες πέλετ να λάβουν δωρεάν το θρυμματισμένο ξύλο και να το διαθέσουν στην αγορά με τα προϊόντα τους. Εκριναν όμως ότι τα έξοδα μεταφοράς τους ήταν ασύμφορα και ότι η ποιότητα των προϊόντων τους θα υποβαθμιζόταν από τα τρίμματα της καμένης ξυλείας.

Στη μεγαλύτερη έκταση του οικοπέδου, πάντως, είχαν συγκεντρωθεί καμένα κλαδιά, τα οποία δεν είχαν καν προφθάσει να μπουν στον ειδικό σπαστήρα για να μετατραπούν σε τρίμμα. Το ειδικό μηχάνημα είχε δουλέψει για κάποιο χρονικό διάστημα, προτού χαλάσει από μπάζα, γυαλιά, σύρματα και σιδερόβεργες που είχαν αναμειχθεί στα αποκαΐδια.

Εναν χρόνο μετά τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, τα περισσότερα καμένα δέντρα έχουν κοπεί. Ο κ. Αναγνώστου εκτιμά ότι η υλοτόμηση έχει φθάσει στο 80%. Υπολείπονται τα καμένα δέντρα που βρίσκονται σε κλειστές ιδιοκτησίες. Ο ίδιος επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η κοπή τους. Πρώτα πρέπει να απομακρυνθούν αυτά, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια η αφαίρεση των αμιαντούχων υλικών, η κατεδάφιση των μη επιδιορθώσιμων κτισμάτων και η ανέγερση νέων, αφού στο μεταξύ θα έχουν εκδοθεί και οι σχετικές πολεοδομικές άδειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή