Ο Γιαμαμότο, ο Κοναδύλης και η κουκλίτσα-δώρο

Ο Γιαμαμότο, ο Κοναδύλης και η κουκλίτσα-δώρο

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το δημοσιευθέν στην «Κ» της 15.6.2019 κείμενο αναφερόμενο στα 120 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Ιαπωνίας, μεταφέρω στην «Κ» την «είδηση» που ανεύρον στην αθηναϊκή εφημερίδα «Παλιγγενεσία» της 28.3.1873 κατά την οποίαν: «Εν Αθήναις αφίκετο εκ Παρισίων ερχόμενος διά της Ιταλίας, ο G. Foukoutsi πρώτος γραμματεύς της εις Ευρώπην αποσταλείσης μεγάλης ιαπωνικής πρεσβείας. Ο Ιάπων ούτος κατοικήσας εν τω ξενοδοχείω της Αγγλίας και παρ’ ετέρου συνοδευόμενος συμπατριώτη του, είναι ο πρώτος εκ της Ιαπωνίας επισκεπτόμενος την Ελλάδα» («ΑΙΩΝ»).

Μια άλλη αξιομνημόνευτη επίσκεψη Ιάπωνος, ανεύρον εις την αθηναϊκή εφημερίδα «Η Πρόοδος» της 19.9.1926, κατά την οποίαν: «Ο αρχηγός της ιαπωνικής μοίρας ναύαρχος κ. Γιαμαμότο εδώρησεν εις τον κ. Κονδύλη μίαν χαριτωμένην κουκλίτσα».

Ο ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο (1884-1943), που προσέφερε «χαριτωμένη κουκλίτσα» στον τότε πρωθυπουργό Γ. Κονδύλη (1879 – 31.1.1936), είναι ο Γιαπωνέζος αξιωματούχος, ο οποίος εσχεδίασε και εξετέλεσε την αιφνιδιαστική αεροναυτική επίθεση της χώρας του κατά της αμερικανικής βάσης του Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη, στις 7.12.1941. Ετσι έμεινε στην Ιστορία ως «ο άνθρωπος που απείλησε την Αμερική».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Ο Γιαμαμότο, ο Κοναδύλης και η κουκλίτσα-δώρο-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή