Η Αθήνα οφείλει να πετύχει

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασχίζοντας την περιοχή από την Ομόνοια ώς το Σύνταγμα, αναρωτιέται κανείς: Θα αλλάξει τώρα η Αθήνα; Η ταχύτητα της νέας κυβέρνησης δημιουργεί προσδοκίες, αλλά σαφώς το θέμα είναι περίπλοκο και πολυδιάστατο. Ωστόσο, γεννιέται ένα νέο κλίμα, εν αναμονή επιπλέον της νέας δημοτικής αρχής. Το ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα εστιάζεται, αρχικά, στην ανάδειξη της περιοχής του Μουσείου, εξέλιξη που συνδέεται αφενός με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των κρατικών μουσείων και αφετέρου με την ανάγκη να αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή με οφέλη στην οικονομία, στον τουρισμό, στην κοινωνική συνοχή και στην προσέλκυση μόνιμων κατοίκων.

Αναμένεται η θετική επίδραση να διαχυθεί από τα Εξάρχεια ώς την Αχαρνών και αυτό δίχως αμφιβολία είναι μείζον, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πιέζουν και άλλα τεράστια ζητήματα στο κέντρο. Αν κινηθούν τα πράγματα σε ρυθμό ικανοποιητικό, θα δημιουργήσουν πολλές συνέργειες. Ολοι θέλουν να είναι κομμάτι μιας επιτυχίας. Ας φανταστούμε την Αθήνα του εγγύς μέλλοντος. Το Αρχαιολογικό Μουσείο να λειτουργεί όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Πολυτεχνείο να έχει καθαρίσει, τα Εξάρχεια να προσελκύουν κατοίκους, η πλατεία Ομονοίας να ανασκάπτεται για να εφαρμόσει τη βραβευμένη μελέτη από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, το Μοναστηράκι, η πλατεία Δικαιοσύνης (η πιο άχαρη πλατεία της πόλης) και η πλατεία Κλαυθμώνος να ακολουθούν… Πολλές δυνάμεις θα απελευθερωθούν. Θετική είναι η μελλοντική αναμόρφωση της Στοάς Αρσάκη μετά τη συμφωνία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με επενδυτή. Βήμα βήμα δημιουργούνται στο κέντρο αντιδραστήρες για τη βελτίωση της Αθήνας. Πιο πάνω στη Σταδίου, εξαιρετική είναι η προοπτική επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου «Εσπέρια» απέναντι από το «Αττικόν». Η επαναλειτουργία των κινηματογράφων πρέπει να γίνει στόχος πάση θυσία. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η ακινησία αυτή βλάπτει το δημόσιο συμφέρον. Προς το Σύνταγμα, αναμένεται η λειτουργία του νέου «King’s Palace».

Αλλά όλα αυτά, όσο σημαντικά και να είναι, ποτέ δεν θα αρκούν αν δεν συνδράμουν όλοι για να σηκώσουν την Αθήνα ακόμη πιο ψηλά. Σωστά ιεραρχούνται τα «μεγάλα» θέματα πρώτα, αλλά μεγάλα είναι και τα μικρότερα που αφορούν την ιστορική φυσιογνωμία της Αθήνας του 19ου και του 20ού αιώνα όσο και τις βασικές τουριστικές υποδομές στο αρχαιολογικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος ανάγλυφο της Αθήνας (Φιλοπάππου). Η πρωτεύουσα οφείλει να πετύχει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή