Εκθεση του Νίκου Στεφάνου στην Υδρα, με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους καλούς

Εκθεση του Νίκου Στεφάνου στην Υδρα, με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους καλούς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που βλέπω τα τρυφερά έργα του Νίκου Στεφάνου, εμπνευσμένα από το εργοστάσιο φωταερίου του Πειραιά, μπορώ να τον φανταστώ παιδάκι να θαυμάζει τον παππού, τον πατέρα, τον θείο και τον νονό του που δούλευαν για χρόνια εκεί. Εργάτες ανάμεσα σε φουγάρα, καζάνια και μηχανήματα που τόσο του έκαναν εντύπωση. Είναι εικόνες αναλλοίωτες που έμειναν ζωντανές χάρις στον χρωστήρα του, παρότι το Γκάζι της Αθήνας αλλά και εκείνο του Πειραιά, ξέπεσαν, έκλεισαν. Πολλές από αυτές τις ζωγραφικές συνθέσεις του, συμπεριλαμβάνονται σε ένα αναδρομικό αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί στην Υδρα στις 3 Αυγούστου. Το διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου του νησιού, με τη φροντίδα και την επιμέλεια του καλλιτέχνη Αλέξη Βερούκα, επιστήθιου φίλου του ζωγράφου. Εχει τίτλο «Τα Παιχνίδια της Ζωής μας.

Εκθεση του Νίκου Στεφάνου στην Υδρα, με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους καλούς-1

«Οι τρεις κούροι», 1968, τέμπερα σε χαρτί, συλλογή Αλέξη Βερούκα. Εργο του Στεφάνου επηρεασμένο από το Εργοστάσιο Φωταερίου.

Το Μυστικό Εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου», καθώς θα περιέχει πολλά από τα ζωγραφικά του σύνεργα, τα οποία ταξιδεύουν στην Υδρα από το ατελιέ του στην Αθήνα.

Εκθεση του Νίκου Στεφάνου στην Υδρα, με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους καλούς-2

«Εργοστάσιο στα Πράσινα», 1982, ακρυλικά σε  καμβά.

Στον ωραίο χώρο του πρώην Hydra Workshop (για τους φιλότεχνους το μέρος όπου παρουσίαζε παλαιότερα καλλιτέχνες η Πολίν Καρπίδα) θα φιλοξενηθεί η έκθεση με περίπου 40 ζωγραφικά έργα, ισάριθμες μακέτες σκηνογραφιών, ένα μεγάλο σύνολο κατασκευών, παιχνιδιών και μικρών γλυπτών. Ζωγράφος, σκηνογράφος, κεραμίστας, χειροτέχνης, ο Στεφάνου δεν έχασε ποτέ τη γενναιοδωρία που είχε από παιδί. Ακόμα και σήμερα θέλει να προσφέρει και να μοιράζεται τα «παιχνίδια» που φτιάχνει με τα χέρια του. Το αφιέρωμα, λοιπόν, περιλαμβάνει και τρεις μεγάλες κατασκευές φυσικού μεγέθους που θα τοποθετηθούν στο λιμάνι.

Εκθεση του Νίκου Στεφάνου στην Υδρα, με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους καλούς-3

Κάπως έτσι θα δείχνει το αεροπλάνο που κατασκευάζει ο Νίκος Στεφάνου, σε μεγάλη κλίμακα.

Πρόκειται για το ομοίωμα του πρωτοπόρου ανεμοπλάνου-υδροπλάνου, με το οποίο ο Δημήτριος Καμπέρος το 1912 πέταξε από το Νέο Φάληρο και προσγειώθηκε στη θέση Μανδράκι της Υδρας. Λίγο μακρύτερα θα βρίσκεται το σύμπλεγμα δύο «Αρχαίων Πύργων», γνώριμου στοιχείου των ζωγραφικών έργων του καλλιτέχνη, με επισκέψιμο εσωτερικό χώρο που επιφυλάσσει εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Στον μικρό εξώστη στην άκρη της προβλήτας του λιμανιού, θα «αγκυροβολήσει» το «Ποστάλι», ξύλινη επιχρωματισμένη κατασκευή του ζωγράφου, που αναπαριστά το πρώτο μικρό φορτηγό και επιβατηγό ατμόπλοιο στην ιστορία. Αυτές οι τρεις κατασκευές είναι περίπου 9 μέτρων η καθεμιά, από υλικά όπως κόντρα πλακέ, πανί, χαλκοσωλήνες και επιζωγραφισμένο χαρτί του μέτρου. Το «Ποστάλι» έχει ήδη δωρηθεί στον Δήμο Υδρας από τον Αλέξη Βερούκα, (ο οποίος εκτός από ζωγράφος είναι και συλλέκτης), όπως θα γίνει και με το ανεμοπλάνο, το οποίο θα τοποθετηθεί σε δημοτικό παιδότοπο του νησιού.

Εκθεση του Νίκου Στεφάνου στην Υδρα, με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους καλούς-4

«Η πολυθρόνα του διευθυντή», 1988, ακρυλικά σε καμβά.

Γεννημένος το 1933 στον Πειραιά, ο Στεφάνου μπήκε στη σκηνογραφία στα 17 του χρόνια. Μαθήτευσε έτσι και στη ζωγραφική στο πλάι πολλών σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών και σκηνογράφων. Μελέτησε την αγιογραφία, αντιγράφοντας εικόνες και ψηφιδωτά από τη Μονή Δαφνίου και το Αγιον Ορος. Σπούδασε, με υποτροφία, λιθογραφία και σκηνογραφία στο Παρίσι, μετεκπαιδεύθηκε στη Βιέννη. Συνεργάστηκε αδιάλειπτα με τους μεγαλύτερους θιάσους, ξεκινώντας από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο μέχρι το ΚΘΒΕ, τα ΔΗΠΕΘΕ και ιδιωτικούς θιάσους. Υπήρξε δραστήριος και στο εξωτερικό ως σκηνογράφος στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Βιέννη. Συνολικά επωμίστηκε τη σκηνογραφία σε περισσότερες από 100 παραστάσεις εντός και εκτός συνόρων. Ως καλύτερη προθέρμανση για τη γιορτή που θα γίνει στα εγκαίνια, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ομάδα Σπείρα – Σπείρα, αφιερώνουν στον Στεφάνου μια συναυλία στην Υδρα στις 2 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή