Εκστρατεία κατά των συμμοριών

Εκστρατεία κατά των συμμοριών

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμο στις οργανωμένες συμμορίες, που διαπράττουν ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις, ετοιμάζεται να κηρύξει η νέα ηγεσία της Αστυνομίας. Σύμφωνα με στοιχεία που υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ. διαβίβασαν στα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε περίπου 1.000 υπολογίζονται οι Ελληνες και αλλοδαποί που συγκροτούν τις γνωστές ομάδες κακοποιών σε Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας. Ετσι, με άξονα τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου, το αμέσως επόμενο διάστημα οι κεντρικές υπηρεσίες της ασφάλειας θα αναλάβουν επιχειρησιακή δράση, με στόχο το 2020 οι περισσότερες από τις ενεργές συμμορίες να έχουν αδρανοποιηθεί.

Ηδη, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις υποδιευθύνσεις και στα τοπικά τμήματα ασφαλείας της Αττικής μετακινήθηκαν  περίπου 500 αστυνομικοί από υπηρεσίες «γραφείου», ενώ αντίστοιχη είναι η ενίσχυση και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα εξάλλου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών, οι περισσότεροι από τους οποίους θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και θα διατεθούν για την επανίδρυση της κατασταλτικής ομάδας ΔΕΛΤΑ. «Στόχος είναι οι νέοι ειδικοί φρουροί να βρίσκονται πανέτοιμοι στις μηχανές τους το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου» (σ.σ. παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου) σχολίασε στην «Κ» αρμόδια πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εκταμιεύθηκαν κονδύλια και τις αμέσως επόμενες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει στην προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού (κράνη, στολές) για τις ανάγκες της Αμεσης Δράσης και συγκεκριμένα των δικυκλιστών της ΔΙ.ΑΣ.

Η ανάλυση

Της κατάρτισης από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. του νέου σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής προηγήθηκε η ανάλυση από τα επιτελικά στελέχη του σώματος του χάρτη εγκληματικότητας τόσο της Αττικής όσο και των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το 2018 στην Αττική καταγράφηκαν 3.460 ένοπλες ληστείες και στη Θεσσαλονίκη 483, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στα «χτυπήματα» ληστών σε σπίτια, όπως επίσης σε καταστήματα, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, περίπτερα, ταχυδρομεία κ.ά. Αύξηση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των διαρρήξεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατόπιν συνεννόησης του κ. Χρυσοχοΐδη με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, υπεγράφη υπουργική απόφαση για την αντιμετώπιση του μπαράζ κλοπών από ΑΤΜ έπειτα από έκρηξη. Η απόφαση προβλέπει ότι στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης θα τοποθετηθεί μελάνι (όπως και στις χρηματαποστολές), ούτως ώστε σε περίπτωση έκρηξης και απόπειρας κλοπής, τα χαρτονομίσματα να καταστρέφονται.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου, η «εκστρατεία κατά των συμμοριών» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία των συνόρων και τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές παρατηρείται «εισαγωγή» εγκλήματος από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και κυρίως τη γειτονική Αλβανία. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το απόσπασμα εμπιστευτικής έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. για τη διείσδυση της αλβανικής μαφίας στη χώρα που είχε κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύσει η «Κ». Επισημαίνονταν σε αυτή ότι «το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα έχει αναδειχθεί την τελευταία δεκαετία σε μία από τις κύριες απειλές για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα, συνεπεία της γειτνίασής της με την Αλβανία, πλήττεται άμεσα από τις δραστηριότητες των αλβανόφωνων εγκληματικών οργανώσεων ως επακόλουθο του μεγάλου αριθμού μεταναστών που διαβιούν στη χώρα μας». Στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ελέγχων στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

Ενίσχυση τρομονόμου λόγω «Ρουβίκωνα»

Νομοθετική παρέμβαση, με στόχο να περιορίσει τη δράση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα από τα σχέδια που έχουν τεθεί στο τραπέζι προβλέπει την προσθήκη διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα, έτσι ώστε οι δράσεις του «Ρουβίκωνα» να εμπίπτουν στον αποκαλούμενο «τρομονόμο», το άρθρο δηλαδή 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αστυνομικοί και δικηγόροι που ρωτήθηκαν σχετικά εξηγούν ότι σήμερα, το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι όποιος διαπράττει σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά, εμπρησμό, με σκοπό να εκφοβίσει ένα πληθυσμό ή να καταστρέψει θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας, τιμωρείται με βαριές ποινές κάθειρξης. Ο νέος «τρομονόμος» πιθανολογείται ότι θα έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις ηπιότερων εγκλημάτων (πλημμελήματα) που εμπίπτουν στη σφαίρα του βίαιου ακτιβισμού ή εξτρεμισμού και αγγίζουν τη δράση της αναρχικής ομάδας, όπως η φθορά ξένης περιουσίας και η διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Δύο είναι οι κυριότερες αλλαγές που θα επιφέρει η νέα ρύθμιση. Η πρώτη είναι ότι οι επιθέσεις της ομάδας, όπως αυτή στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως και χωρίς την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τα θύματα, για την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μόνο στο 20% των υποθέσεων τα θύματα έχουν ζητήσει από τα στελέχη της Ασφάλειας την ποινική δίωξη των δραστών. Η δεύτερη είναι ότι για κάθε ενέργεια που θα πραγματοποιείται με τη «σφραγίδα» του «Ρουβίκωνα» θα ασκείται ποινική δίωξη (σ.σ. σε βαθμό πλημμελήματος) σε όλα τα ταυτοποιημένα μέλη της ομάδας.

Το φθινόπωρο του 2017, με αφορμή τις απειλές μελών της ομάδας εις βάρος γιατρού του «Ευαγγελισμού», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε διατάξει τη συνένωση όλων των δικογραφιών που αφορούσαν τη δράση της οργάνωσης, σε μια προσπάθεια αυστηροποίησης της ποινικής μεταχείρισης των μελών της. Την περασμένη Δευτέρα εξάλλου, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας συνέλαβαν τον 40χρονο Γιώργο Κ., μέλος της αναρχικής ομάδας, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων. Αιτία υπήρξε σχόλιο του 40χρονου στη σελίδα του στο Facebook, μετά την καταδρομική επίθεση με μπογιές που εξαπέλυσε ο «Ρουβίκωνας» στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και τη σύλληψη δύο εκ των συμμετεχόντων στην επίθεση. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και τον Ιούνιο του 2018, με αφορμή ανάρτηση του 40χρονου στο Διαδίκτυο με επιθετικά σχόλια για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Το απόγευμα της Παρασκευής, η αναρχική ομάδα δημοσίευσε στο Διαδίκτυο κείμενο με τίτλο «Οταν η καταστολή κεντάει». Σε αυτό, με αφορμή τη δίωξη εις βάρος του 40χρονου Γιώργου Κ., τα μέλη της ομάδας κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για «αντικοινωνική, φιλελεύθερη επίθεση» και καταλήγουν λέγοντας ότι είναι έτοιμα να δώσουν «μια σκληρή και δύσκολη μάχη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή