«Καύσωνας» 100 ημερών λόγω Τζόνσον στη Βρετανία

«Καύσωνας» 100 ημερών λόγω Τζόνσον στη Βρετανία

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στη στήριξη 92.153 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος –δηλαδή κάτι λιγότερο από το 0,5% του συνολικού εκλογικού σώματος της χώρας– το πρωί της Τρίτης ο Μπόρις Τζόνσον εξελέγη πρωθυπουργός και βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας, εκπληρώνοντας μια φιλοδοξία που χρονολογείται από τα μαθητικά του χρόνια στο κολέγιο Ιτον. Μπροστά του βρίσκονται 100 δαιδαλώδεις ημέρες μέχρι την προθεσμία της επίλυσης της μεγαλύτερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίοδο ειρήνης: του  Brexit.  Ωστόσο, το αμφιλεγόμενο παρελθόν του νέου πρωθυπουργού, οι ασταθείς πρώτες κινήσεις, αλλά και η υπόσχεσή του να αποσπάσει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση με «όποιο και να είναι το κόστος», έχουν οδηγήσει πολλούς Βρετανούς στην ανησυχία πως η χώρα θα βρεθεί σε ένα καταστροφικό αδιέξοδο εξόδου δίχως συμφωνία.

Παρότι μετράει πάνω από τρεις δεκαετίες στη δημόσια σφαίρα –πρώτα ως ανταποκριτής της εφημερίδας The Daily Telegraph στις Βρυξέλλες, έπειτα ως βουλευτής της περιφέρειας Henley, και τέλος ως ο πρώτος συντηρητικός δήμαρχος του κοσμοπολίτικου Λονδίνου– ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον παραμένει μια μυστήρια φιγούρα της πολιτικής, και οι προθέσεις του, πέρα από τη φιλοδοξία του, είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφείς.

Οι υποστηρικτές του τον επαινούν ως διασκεδαστικό, χιουμορίστα και δημοφιλή, ενώ τόσο οι αριστεροί όσο και οι δεξιοί επικριτές του τον κατηγορούν για ελιτισμό, τεμπελιά και ατιμία. Οι αντιθετικοί χαρακτηρισμοί οφείλονται στις αντιφάσεις του ίδιου του Μπόρις, τις αμφίβολες δηλώσεις του και τα πολιτικά παίγνια της εικοσαετούς πολιτικής του καριέρας με κορύφωση τον καθοριστικό του ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Brexit.

Η έλλειψη ειλικρίνειας του νέου Bρετανού πρωθυπουργού, ωστόσο, είναι ένα χαρακτηριστικό σαφώς τεκμηριωμένο. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1987, ο Τζόνσον προσλαμβάνεται στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας The Times, για να απολυθεί μέσα σε έναν μόλις χρόνο λόγω μιας πλήρως κατασκευασμένης ιστορίας σχετικά με τον βασιλιά Εδουάρδο Β΄ και τον υποτιθέμενο εραστή του. Η ιστορία θα επαναληφθεί το 2004, όταν ο βουλευτής πλέον Τζόνσον θα απομακρυνθεί από τους ρόλους του ως σκιώδης υπουργός Πολιτισμού και αντιπρόεδρος των Τόρις έπειτα από μια ομοβροντία ψευδών για την εξωσυζυγική του σχέση.

Πρόσφατα, αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «ξεκάθαρα σεληνιασμένο», παρότι διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ στην καμπάνια του για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. ισχυρίστηκε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταφέρει να αποταμιεύει 350 εκατομμύρια στερλίνες την εβδομάδα – ένα πόσο τελείως πλασματικό για το οποίο μάλιστα κατηγορήθηκε για παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Προχειρότητα

Πλάι στην ανειλικρίνειά του, μια δεύτερη παρακαταθήκη του Τζόνσον είναι και η προχειρότητα με την οποία έχει διαχειριστεί τη χάραξη πολιτικής. Ακόμη και οι πολιτικοί σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πως ο νέος πρωθυπουργός επικεντρώνεται στη μεγάλη εικόνα και όχι στις λεπτομέρειες της διακυβέρνησης, πως βασίζεται στη διαίσθηση και στον αυτοσχεδιασμό και όχι στην πολιτική προετοιμασία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, ο Τζόνσον επέβλεψε δύο γιγαντιαία έργα ματαιοδοξίας –την κατασκευή μιας ογκώδους γέφυρας και ενός νέου αεροδρομίου πάνω από τον Τάμεση– τα οποία κόστισαν συνολικά 80 εκατομμύρια στερλίνες, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Σε αυτό προστίθεται και η τάση του να κάνει αυθόρμητους και άχαρους σχολιασμούς, όπως η περιβόητη αναφορά του πως οι γυναίκες που φορούν ισλαμική μαντίλα μοιάζουν με γραμματοκιβώτια, ή πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ήπειρο της Αφρικής είναι πως «η Αγγλία δεν είναι πλέον κυρίαρχη».

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε πως η στρατηγική που θα ακολουθήσει είναι μια διπλωματία υψηλής πίεσης με την Ε.Ε., μια προσπάθεια να αναγκάσει τους διαπραγματευτές να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις λόγω του ενδεχομένου άτακτης εξόδου της Βρετανίας δίχως συμφωνία. Υπό αυτό το πλαίσιο, προχώρησε σε μια πλήρη εκκαθάριση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας από κάθε μετριοπαθές στέλεχος της Τερέζα Μέι, αντικαθιστώντας το με ένα «πολεμικό» συμβούλιο σκληρών υποστηρικτών του Brexit που περιλαμβάνει και τον μικρότερο αδελφό του, Τζο Τζόνσον, στη θέση του υπουργού Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Ριψοκίνδυνη στρατηγική

Φυσικά, η στρατηγική αυτή είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη και με υψηλά ποσοστά καταστροφικών συνεπειών για τη χώρα.

Μια πιθανή έξοδος δίχως συμφωνία θα επιφέρει τετραπλάσιο κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι του 2,5% του ΑΕΠ της Ευρώπης των «27» προς τη Βρετανία.

Ηδη, ο υπεύθυνος διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, αποκάλεσε την πρώτη ομιλία του Τζόνσον στη βρετανική Βουλή «ιδιαίτερα διχαστική», ενώ ανέφερε πως η εξάλειψη της δικλίδας ασφαλείας (backstop) στα ιρλανδικά σύνορα, όπως πρότεινε ο νέος πρωθυπουργός, θα ήταν «απαράδεκτη».

Επειτα από την πρώτη εβδομάδα της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον, το βρετανικό Κοινοβούλιο έπαυσε τη λειτουργία του λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών.  Με την επιστροφή τους τον Σεπτέμβριο, ένα είναι σίγουρο: η αβεβαιότητα για την επίλυση του Brexit και το μέλλον της βρετανικής ενότητας και οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε.

Επικράτησε με 66% του Τζέρεμι Χαντ

Με βάση μια εσωκομματική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν συνολικά 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος βρέθηκε στη θέση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον, κερδίζοντας με ποσοστό 66% τον αντίπαλό του, τέως υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Παρότι οι Τόρις αποτελούν την παλαιότερη κομματική παράταξη στον κόσμο, η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος που τα μέλη του ψήφισαν απευθείας για τη θέση του πρωθυπουργού. Μια πρόσφατη έρευνα της YouGov που απευθύνθηκε σε εγγεγραμμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ανέδειξε πως η πλειονότητά τους επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και αν αυτό επιφέρει σημαντική ζημία στην οικονομία, την απόσχιση της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, και την καταστροφή της ίδιας της παράταξης των Τόρις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή