«Ντοπαρισμένο» κλίμα λόγω ρύπων που δεν μειώνονται

«Ντοπαρισμένο» κλίμα λόγω ρύπων που δεν μειώνονται

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μεγάλο κύμα καύσωνα του 2003, όταν στη Γαλλία πέθαναν πάνω από 15.000 άνθρωποι, η θερμοκρασία στο Παρίσι είχε αγγίξει τους 39,3 βαθμούς. Την Πέμπτη το θερμόμετρο στη γαλλική πρωτεύουσα έδειξε 42,6 βαθμούς, ανεβάζοντας κατά δύο βαθμούς το ρεκόρ όλων των εποχών, που είχε καταγραφεί το 1943. Αν ένας πρωταθλητής κάνει σκόνη όλα τα ρεκόρ με αφύσικη άνεση, οι Αρχές υποψιάζονται ντόπινγκ. Στην περίπτωση του κλίματος το «ντόπινγκ» δεν είναι υποψία αλλά βεβαιότητα, καθώς η κλιματική αλλαγή «κουρδίζει» τα καιρικά φαινόμενα, οδηγώντας σε καταστάσεις που αποκλίνουν δραματικά από το φυσιολογικό.

Το πρόβλημα δεν είναι οι προσωρινές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω του καύσωνα αυτή την εβδομάδα στους σιδηροδρόμους, στα πυρηνικά εργοστάσια, στους χώρους εργασίας και στις καλλιέργειες σε Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία. Ηταν σίγουρα πρωτόγνωρο για τους κατοίκους της Βόρειας Ευρώπης να βιώσουν την παράλυση στα σιδηροδρομικά δίκτυα, συναγερμούς λόγω υπερθέρμανσης των ποταμών στα πυρηνικά εργοστάσια, αδυναμία εργασίας λόγω υψηλών θερμοκρασιών στα γραφεία και απαγόρευση θερισμού λόγω πυρκαγιών στα ξερά χωράφια – αλλά δεν ήταν εκεί το θέμα.

Το θέμα είναι ότι ο καύσωνας πέρασε (για την ακρίβεια μεταφέρθηκε βορειότερα και ετοιμάστηκε να σπάσει νέα ρεκόρ στη Σκανδιναβία και να επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο), αλλά η κλιματική κρίση έμεινε. Κάποιες κυβερνήσεις, με πρώτη την κυβέρνηση Τραμπ, επιχειρούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, κηρύσσοντας τον πόλεμο στους επιστήμονες που το μελετούν. Χαρακτηριστική η περίπτωση της κλιματολόγου Μαρία Κάφρι, που φιμώθηκε ενώ εργαζόταν στην υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ, μελετώντας τι θα συμβεί στα παράκτια πάρκα ανάλογα με τα διάφορα σενάρια αύξησης των ρύπων και συνακόλουθης ανόδου της θερμοκρασίας. Το μέλλον δεν είναι ίδιο σε όλα τα σενάρια: σε περίπτωση που οι ρύποι περιοριστούν, οι απώλειες μπορεί να είναι διαχειρίσιμες, σε αντίθετη περίπτωση τα πάρκα, όπως και πολλές παράκτιες πόλεις, θα χαθούν στα κύματα – αλλά αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει ούτε να το ακούει, ούτε να βλέπει ότι τεκμηριώνεται.

Η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ότι η πρώτη κλείνει επιδεικτικά τα αυτιά της, ενώ οι δεύτερες παριστάνουν ότι ακούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η γαλλική Εθνοσυνέλευση προσκάλεσε την Τετάρτη τη 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να μιλήσει στους βουλευτές για την κλιματική κρίση. Η Τούνμπεργκ συνεχίζει την εκστρατεία της στις καλοκαιρινές διακοπές, το ίδιο και οι μαθητές και μαθήτριες που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις της «Παρασκευής για το μέλλον», απορρίπτοντας έτσι το επιχείρημα με το οποίο κάποιοι είχαν επιχειρήσει να απαξιώσουν τη διαμαρτυρία τους, ότι δηλαδή απέχουν από τα μαθήματα για να διασκεδάσουν. Οι βουλευτές άκουσαν με προσοχή την Τούνμπεργκ και εν συνεχεία την αγνόησαν, παρότι έξω από την αίθουσα η θερμοκρασία ήδη φλέρταρε με τους 40 βαθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή