Ο Ψυχρός Πόλεμος της πισίνας

Ο Ψυχρός Πόλεμος της πισίνας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ψυχροπολεμικά στρατόπεδα, που θυμίζουν άλλες εποχές, έχει χωριστεί ο κόσμος της κολύμβησης όπως θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς αυτή την εβδομάδα που πέρασε παρακολουθώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Νότια Κορέα, εξ αφορμής της αμφιλεγόμενης παρουσίας του Κινέζου πρωταθλητή Σουν Γιανγκ.

Ο 27χρονος τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης της κολύμβησης ήταν ο πρώτος Κινέζος στην ιστορία που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του ολυμπιακού βάθρου στους άνδρες – ένας μύθος για την πατρίδα του. Ωστόσο, ο Σουν έχει ήδη συλληφθεί μία φορά ντοπαρισμένος και μετά την ποινή του ελέγχεται πλέον και για άλλη παράβαση, για την οποία θα αποφανθεί το CAS, το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο στη Λωζάννη. Παρά ταύτα αγωνίστηκε κανονικά στο Παγκόσμιο της Γκουανγκζού, πήρε δύο χρυσά και δίχασε τους φιλάθλους προκαλώντας άνευ προηγουμένου αντιδράσεις από τους αντιπάλους του.

Ηταν το 2014, δύο χρόνια μετά το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες του Λονδίνου, όταν συνελήφθη να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας και τιμωρήθηκε με τρίμηνο αποκλεισμό. Η τιμωρία εκείνη σήμαινε ότι οποιαδήποτε άλλη παράβαση σχετική με το ντόπινγκ καταγραφόταν θα σήμαινε τον διά βίου αποκλεισμό του κορυφαίου Κινέζου κολυμβητή.

Η παράβαση αυτή ήρθε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ελεγκτές της εταιρείας που είχε προσλάβει η διεθνής ομοσπονδία υγρού στίβου (FINA) ζήτησαν δείγμα αίματος από τον Σουν στο σπίτι του, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα τότε, των «Τάιμς» του Λονδίνου. Πήραν το δείγμα χωρίς να δείξουν κάποια ταυτότητα που να πιστοποιεί ότι ήταν εξουσιοδοτημένοι ελεγκτές, σύμφωνα με την πλευρά του κολυμβητή ο οποίος φέρεται να έσπασε με σφυρί τη γυάλινη φιάλη με το δείγμα.

Η δικαίωση από FINA

Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κινέζου έλαβε τεράστιες διαστάσεις στον κόσμο της κολύμβησης, με πολλούς διάσημους αθλητές από τη Δύση να τον αποκαλούν δημοσίως «απατεώνα» και την υπόθεσή του να εξετάζεται στις 3 Ιανουαρίου φέτος από τη FINA. Παραδόξως, η ομοσπονδία απεφάνθη υπέρ του Σουν, λέγοντας ότι δεν έχει διαπράξει καμία παράβαση και μπορεί να αγωνιστεί κανονικά στο τρέχον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νότιο Κορέα.

Η σκανδαλώδης απόφαση ξεσήκωσε μεγαλύτερες αντιδράσεις, ενώ παρενέβη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) που κατήγγειλε την απόφαση της FINA στο CAS. Ωστόσο, η υπόθεση θα εκδικαστεί στη Λωζάννη τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σήμαινε ότι ο Σουν μπορούσε να λάβει μέρος στην Γκουανγκζού…

Ετσι, όταν την Κυριακή (προ πολυάριθμων Κινέζων φιλάθλων με πανό που έγραφε στα αγγλικά «Sun rises», δηλαδή ο Σουν ανατέλλει), ο Σουν τερμάτισε πρώτος στα 400 μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο, ο δεύτερος, Αυστραλός Μαρκ Χόρτον που διατηρεί μακροχρόνια κόντρα με τον Κινέζο, αρνήθηκε να ανέβει στο βάθρο πλάι του, για να γίνει δεκτός αργότερα στο χωριό των αθλητών με χειροκροτήματα από τους άλλους κολυμβητές.

«Ο Μακ έχει την απόλυτη στήριξη όλων των υπολοίπων», είπε η Αμερικανίδα ολυμπιονίκης στο πρόσθιο Λίλι Κινγκ.

«Αν δεν θέλει να με σεβαστεί, δεν πειράζει», δήλωσε ο Σουν για τον Χόρτον, «αλλά δεν έχει δικαίωμα να μη σέβεται τη χώρα μου» είπε για την απουσία του Αυστραλού από το βάθρο κατά την ανάκρουση του κινεζικού ύμνου.

Και νέο επεισόδιο

Δύο μέρες αργότερα, την Τρίτη, ο Σουν πήρε το χρυσό και στα 200 μ. ελεύθερο, με τρίτο τον Βρετανό Ντάνκαν Σκοτ, που ενώ ανέβηκε στο βάθρο και συνεχάρη τον δεύτερο της κούρσας και τον έτερο κολυμβητή που τερμάτισε τρίτος με τον ίδιο χρόνο, αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Σουν, ούτε ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί για τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Ο Κινέζος στράφηκε στο μέρος του και άρχισε να του φωνάζει λέγοντάς τον «λούζερ» (δηλαδή «ηττοπαθής») στα αγγλικά.

«Εάν αυτός [ο Σουν] δεν μπορεί να σεβαστεί το άθλημά μας, εγώ γιατί να σεβαστώ αυτόν;», διερωτήθηκε δημοσίως ο Σκοτ, κι ενώ τα πλήθη στις εξέδρες έδειξαν διχασμένα έναντι του Κινέζου πρωταθλητή, όπως τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου…

Τον Σεπτέμβριο θα ξέρουμε εάν θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 ή το CAS θα δώσει ηχηρό χαστούκι στη FINA δικαιώνοντας τον WADA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή